Cum sa cresti fasole chinezeasca sau fasole la metru

 

Dacă vă place fasolea verde, atunci trebuie sa incercati fasolea chinezeasca. Este neobișnuita în majoritatea grădinilor de legume, dar un adevărat element de bază în multe grădini asiatice. Fasolea lungă chinezească este cunoscută și sub denumirea de fasole lungă, fasooe la metru, fasole șarpe sau fasole sparanghel. 

 Fasolea lungă chinezească ( Vigna unguiculata ) se ridică cu adevărat la înălțimea numelui său, ca plante de fasole în creștere, având păstăi de până la 1 m în lungime. Frunzele sunt de culoare verde strălucitor, compuse cu trei foliole mai mici în formă de inimă. Atât florile, cât și păstăile sunt de obicei formate în perechi unite. Florile sunt asemănătoare ca aspect cu cele ale fasolei verzi obișnuite, cu culoarea variind de la alb la roz la lavandă. 

 Îngrijirea plantelor de fasole lungă 

Începeți fasolea lungă chinezească din semințe și plantați-le la fel ca o fasole verde obișnuită, la aproximativ 1,3 cm adâncime și la 30 cm a una de cealaltă, în rânduri sau grile. Semințele vor germina între 10-15 zile. Fasolea lungă preferă verile calde pentru o producție maximă. Pentru cultivare ar trebui selectat un loc în cea mai însorită zonă a grădinii. Pentru îngrijirea suplimentară a plantelor lungi de fasole, asigurați-vă că plantati numai după ce solul bien. Mai bine asteptati pana in luna mai cand este destul de cald.

  Deoarece le place vremea caldă, nu fii surprins dacă le ia ceva timp pentru a începe cu adevărat să crească și/sau să faca flori; poate dura două până la trei luni pentru ca plantele să înflorească. La fel ca și alte soiuri de fasole cataratoare, fasolea lungă chinezească are nevoie de sprijin , așa că plantați-le de-a lungul unui gard sau oferiți-le un spalier sau stâlpi pentru a se cățăra. 

Fasolea chinezească lungă de curte se maturizează rapid și poate fi necesar să le recoltați zilnic. Când culegeți fasole lungă , există o linie fină între fasolea verde smarald perfectă, crocantă și cele care devin moale și palide. Alegeți fasolea când au o lățime de aproximativ 0,6 cm sau la fel de groase ca un creion. Deși, după cum am menționat, pastaile pot atinge lungimi de 1 m, lungimea optimă de cules este între 30-46 cm. lungime.

 Pline de vitamina A , pot fi păstrate la frigider timp de cinci zile.  Folosește-le la gatit ca orice fasole verde. 

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii