Plantați o roșie în acest fel și obțineți cel mai bun randament - plantarea rosiilor pe verticala

 Rosia este  o leguma indispensabila in orice gradina, dar pentru o recolta buna si o planta sanatoasa este totusi necesar sa efectuati pasii importanti in cultura.

Probabil ati auzit ca plantarea profunda a rosiilor este absolut necesara si este normal pentru unii gradinari sa ingroape rasaurile de rosii pana la frunze dar acest lucru este o necesitate daca doriti un randament mai bun de rosii.

Rosiile nu sunt greu de cultivat, desi in zilele noastre a devenit o provocare pentru ca plantele din gradina sa fie sanatoase pe tot parcursul sezonului de gradinarit.

Cele mai bune rezultate in productie  se obtin acolo unde rosiile sunt cultivate in soluri adanci, afanate, drenate, calde,  usor orientate spre sud , cu structura buna si bogate in nutrienti care sunt usor accesibili.

Rosia are o radacina bine dezvoltata , cu multeramuri laterale iar radacina principala patrunde la o adancine de pana 1,5 m. Cu toate acestea cea mai mare masa a sistemului radicular se dezvolta pana la o adancime de 40-50 cm.

Aceasta metoda de plantare a rosiilor, pe care eu deja am incercat-o inca de anul trecut, asigura plante de tomate anatoase si un randament foarte ridicat. Exista un motiv intemeiat de a planta in acest mod o planta de tomate. Rosiile trebuie plantate can mai adanc caci la ele , totul vine de la radacina !

Si anume, rosia prinde radacini oriunde tulpina ei este ingropata in pamant. Planta de tomate isi ia din sol cu ajutorul radacinor tot ceea ce este necesar cresterii si dezvoltarii ei. Cu cat ingropati rasadul de rosii mai adanc, cu atat radacina se va dezvolta mai mare si mai puternica. In plus, cu cat sunt mai multe radacini cu atat rosia va putea sa absoarba mai multa apa.

Radacinile suplimentare vor ajuta planta sa se mentina in pozitie verticala in bataia puternica a vantului.

Daca plantati rosiile pe verticala mai devreme sau daca vremea se raceste brusc dupa ce le-ati plantat, pamantul le va proteja de vremea rece si temperaturile scazute.

De aceea este indicat sa o plantam inclinata si cat mai adanc, pentru ca va fi mai puternica, mai sanatoasa si va da un randament ridicat, privind cantitate de rosii.

Este indicat sa se planteze in pamant aproximativ 2/3 din rasadul de tomate. Cel mai bun moment de a planta rasadurile de rosii este cand ele au peste 15 cm inaltime.

Puteti incerca doar cu cateva fire de rosii pentru a va convinge !

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii