3 motive pentru ingalbenirea frunzelor la rosii si cum le remediem

 Plantele de tomate sunt o cultură preferată atât printre grădinarii începători, cât și printre cei experimentați, iar ambele grupuri se luptă cu o problemă comună: frunzele lor de roșii devin galbene. Roșiile sunt predispuse la o varietate de boli și factori de mediu care cauzează decolorarea frunzelor. Din fericire, există multe modalități de a evita aceste probleme și de a trata plantele de tomate care prezintă frunze îngălbenite. Primul pas este identificarea cauzei.

Frunzele galbene pot indica deficiențe nutriționale

Plantele de tomate necesită o mulțime de nutrienți pentru a produce aceste fructe delicioase - în special azot. Un semn al deficienței de azot este îngălbenirea frunzelor mai bătrâne, deoarece aceste frunze trimit substanțe nutritive frunzelor tinere în creștere.


Deficiențele de fier și magneziu pot provoca, de asemenea, îngălbenirea frunzelor. Fierul inadecvat face ca frunzele tinere să pară galbene cu vene verzi, în timp ce deficiența de magneziu provoacă  pete pe frunzele mai vechi.


Deficiența de potasiu face ca marginile frunzelor noi să devină galbene. Hrăniți plantele în mod regulat cu un îngrășământ echilibrat, complet, care conține micronutrienți. 

In prima faza, pana cand plantele incep sa produca fructe aplicam macerat de urzica, ceai de iarba, gunoi de grajd , caci sunt bogate in azot apoi cand rosiile incep sa se formeze aplicam cenusa care este bogata in fosfor si potasiu.

O a doua cauza este ca Roșiile sunt predispuse la multe boli

Roșiile sunt afectate de mai multe boli ale plantelor, dintre care multe provoacă îngălbenirea frunzelor. Una dintre cele mai frecvente este boala timpurie, o boală cauzată de ciuperca Alternaria solani , care începe de obicei din partea de jos a plantei și se mișcă în sus. Deși este nevoie de un ochi antrenat pentru a identifica anumite boli ale plantelor, măsurile de control sunt similare pentru fiecare. In acest caz trebuie folosit un fungicid si sa prevenim bolile tomatelor prin rotatia culturilor evitând zonele în care au crescut vinete, cartofi sau ardei, udare corecta prin picurare, creșterea circulației aerului prin rarirea frunzelor și reducerea contactului cu solul.


O a treia cauza este ca roșiile sunt sensibile la deplasarea erbicidului, care poate provoca încetinirea creșterii, curbarea frunzelor și îngălbenirea frunzelor (cloroză), asta in care ati folosit ierbicid in zona.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos : 

Comentarii