Fomes fomentarius - iasca fagului - beneficii de sanatate

Iasca fagului, · iașcă/iațcă, · văcălie de fag sau · văcălie de iască, este o ciupercă necomestibilă si saprofită.

   Iasca este o ciupercă medicinală cu proprietăți curative extraordinare. Ea crește în pădurile din Europa, Asia și America de Nord.

Ciuperca se dezvoltă în principal pe mesteacăn și fag, dar poate fi găsită și pe alți foioși.

Ciuperca atacă foarte rar coniferele. Pentru aplicațiile medicale, corpul său fructifer este utilizat pentru a prepara ceai sau sub formă de pulbere.

Efectele ciupercii:

opreste sângerarea

 antiinflamator

întărește sistemul imunitar

ajuta la slabit

 antibacterian și antiviral

 ajutor la cistita

inhibă celulele canceroase

ajută la problemele menstruale

Puterea vindecătoare a ciupercii a fost descoperită în urmă cu mii de ani și a fost utilizată în principal în medicina populară din China și Rusia.

Ciuperca este răspândită în pădurile din emisfera nordică. Atacă mesteacănul și fagul și foarte rar și coniferele. Pătrunde în arborele gazdă prin crăpăturile scoarței. Apoi își dezvoltă corpul fructificator în decursul câtorva ani.

Ciuperca poate trăi până la 35 de ani. Rămâne pe arborele gazdă chiar dacă acesta a murit de mult. Iasca este o ciupercă de putregai alb care descompune arborele gazdă. Corpul său fructifer are un aspect în formă de copită și poate varia de culoare de la alb la gri la negru. Ciuperca crește între 5 și 30 cm. Aparent, însă, unele exemplare devin semnificativ mai mari.

Efecte de vindecare.

Iasca a fost folosita ca agent hemostatic eficient pentru tratamentul rănilor în vremurile străvechi. Celebrul doctor grec Hipocrate a folosit ciuperca în operații pentru a opri sângerarea. Ceaiul vindecă toate afecțiunile gastro-intestinale. Diareea, constipația, viermii intestinali, inflamația și chiar cancerul sunt tratate în mod tradițional cu ceai de burete de tinder. Băutura gustoasă întărește sistemul imunitar și ajută la detoxifierea ficatului. Ceaiul calmează acneea, ulcerele pielii și pielea capului.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii