De ce se ingalbenesc frunzele la ceapa si cum le remediem

 Ceapa este o cultură de legume care crește literalmente în fiecare grădină de legume și, mai devreme sau mai târziu, aproape fiecare grădinar se confruntă cu problema îngălbenirii frunzelor de ceapă.


Există multe motive pentru acest fenomen, dar numai unul poate fi perceput destul de calm de către grădinari – când bulbul se maturizează, penele se îngălbenesc și cad. Toate celelalte cauze ale îngălbenirii lăstarilor de ceapă sunt inacceptabile și trebuie înțelese și tratate înainte de recoltare.


Prin urmare, pentru a menține frunzele de ceapă într-o culoare sănătoasă înainte de recoltare, este necesar să se trateze corect parcelele, să le ude la timp, să se folosească mijloace moderne de combatere a dăunătorilor și bolilor și să se ia în considerare alte reguli de cultivare a acestora.


Observați sistemul de rotație a culturilor

Amintiți-vă că nu este recomandat să plantați ceapa în același loc mai mult de o dată la patru ani, în caz contrar, dăunătorii și bolile se vor acumula pe teren, iar ceapa va consuma suficienți nutrienți din sol.


Fertilizeaza corect

Îngrășământul trebuie aplicat corect și în cantități optime, amintindu-ne că nici lipsa, nici excesul de îngrășământ nu va aduce niciun beneficiu.


Udă în mod corespunzător

Cepei îi place să fie udată moderat, dar să spunem, în mod constant. Nu ar trebui să lăsați solul să se usuce prea mult sau să-l ude în exces.


Orice plantă poate suferi de îngrijire necorespunzătoare, iar ceapa nu face excepție aici. Cele mai frecvente greșeli sunt creșterea cepei în același loc timp de mulți ani, fertilizarea și udarea lor necorespunzătoare.


Puțin sau prea mult azot în sol

Ceapa este una dintre cele mai sensibile legume la azot. frunzele de ceapă se pot îngălbeni din cauza lipsei de azot și a prea multului azot, așa că trebuie să aveți grijă să adăugați oligoelemente.

Dacă frunzele s-au ngălbenit, scoateți un bulb. Dacă nu găsiți semne de infestare cu dăunători și bulbul arată intact, sunt șanse ca penele să îngălbenească din cauza lipsei de azot. Aplicam ingrasaminte pe baza de azot, gunoi de grajd sau gunoi de pasare.


Udarea incorecta

Dacă ceapa este sub udată sau supraudata, frunzele lor vor începe să devină galbene. Ceapa trebuie udata la doua zile, de preferat seara. camerei.

Dăunători care fac ca frunzele de ceapă să se îngălbenească

Există destul de mulți dăunători care fac ceapa să se îngălbenească: molia prazului, tripsul de ceapă, păianjenii de ceapă, Ditylenchus dipsaci și, desigur, musca cepei.

Dacă dăunătorii sunt deja evidenti, atunci este puțin probabil ca remediile populare să ajute și atunci trebuie să utilizați un insecticid iar pe solul din jurul cepei sa imprastiati cenua de lemn . 

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii