Cum să crești sparanghel în paturi înălțate

 Sparanghelul (​ Asparagus officinalis) este o plantă perenă de legume care poate fi un adaos permanent și de lungă durată la o grădină de acasă. Această legumă necesită un sol bine drenat pentru a se dezvolta, deoarece solul îmbibat cu apă provoacă putrezirea rădăcinilor. Creșterea sparanghelului în paturi înălțate le oferă un drenaj adecvat și un pat de plantare mai ușor, care nu necesită prelucrare adâncă.




Pregătiți patul înălțat înainte de încheierea ultimului îngheț al sezonului. Deși sparanghelul poate tolera o umbră ușoară, cel mai bine este să localizați patul înălțat într-o zonă care primește șase până la opt ore de lumină solară în fiecare zi. Ridicați patul la cel puțin 24 cm înălțime pentru a se adapta drenajului și creșterii.


Plantarea sparanghelului

Cumpărați coroane de sparanghel de 1 an. Pentru cea mai bună recoltă, asigurați-vă că coroanele de sparanghel sunt sănătoase și masculine, alegând selecții care sunt etichetate ca plante masculine. Dacă pe ambalaj nu este menționat acest lucru, un apel la biroul local de extindere a cooperativei vă poate ajuta cu selecția dvs., oferindu-vă o listă de plante masculi care prosperă în zona în care locuiți. Plantele femele de sparanghel folosesc prea multă energie pentru a produce semințe, lăsând o producție de cultură mai puțin de dorit. Înmuiați coroanele de sparanghel într-o găleată umplută cu apă caldă timp de o oră înainte de plantare.


Așezați coroanele de sparanghel în șanțuri pe părțile lor laterale, cu mugurii îndreptați în aceeași direcție, la aproximativ 24 cm unul de celălalt, și acoperiți cu pământ până la muguri. Udă plantațiile până când solul este umed, având grijă să nu se sature. Continuați să udați cultura o dată sau de două ori pe săptămână pentru a menține solul umed. Pe măsură ce tulpinile cresc, acoperiți cu pământ de pe părțile laterale ale șanțului până când nivelul solului din șanț este egal cu solul din jur.


Răspândiți doi până la trei inci de mulci pe patul de sparanghel când șanțul este umplut, ceea ce va ajuta solul să rețină mai multă umiditate și va acționa ca o barieră împotriva buruienilor în patul ridicat.


Păstrați patul de sparanghel fără buruieni, trăgându-le regulat cu mâna. Un pat cu buruieni înseamnă că atât buruienile, cât și legumele concurează pentru aceiași nutrienți și apă și poate provoca o recoltă slabă pentru viitoarele sezoane de vegetație.


Recoltarea sparanghelului

Lăsați coroanele de sparanghel să crească înalte și să feri primul lor sezon de creștere în patul înălțat. Acest prim sezon va oferi coroanelor de sparanghel energia de care au nevoie pentru a crește o recoltă mai productivă în anii următori.


Recoltați câteva sulițe de sparanghel când plantele sunt în al doilea sezon de creștere și ating înălțimi de 20 cm. Tăiați sulițele de pe plantă la nivelul solului cu un cuțit ascuțit. Lăsați jumătate din sulițele de sparanghel pe plantă pentru a oferi energie pentru recolta celui de-al treilea sezon.

Comentarii