Urzicile in gradina - ingrasamant, fungicid si insecticid

 Urzicile pot fi folosite și în multe feluri, atât în grădină, cât și în bucătărie.După cum probabil că fiecare grădinar a observat deja, urzicile cresc enorm de repede în locurile potrivite și formează astfel multă biomasă.

Putem folosi urzicile in multe moduri pentru o gradina sanatoasa si organica :


Folosirea urzicilor ca îngrășământ


Folosirea urzicilor ca îngrășământ este binecunoscută, mai exact ca ingrasamant lichid. Aceasta se referă la materialul vegetal fermentat care își transferă treptat nutrienții în apă în timpul fermentației. Îngrășământul lichid de urzică este deosebit de bogat în azot, potasiu și micronutrienți precum fier, magneziu și calciu și, prin urmare, poate fi administrat în mod regulat ca îngrășământ complet. Pentru îngrășământ, cel mai bine este să tăiați tulpinile și frunzele moi cât timp sunt încă moi și să le puneți într-o găleată ermetică. Odată ce acesta este umplut până la refuz cu urzici, adăugați apă de ploaie până când materialul este bine acoperit și apoi închideți recipientul. Acum, suspensia are nevoie de aproximativ două până la trei săptămâni într-un loc însorit și cald până când majoritatea părților plantei s-au descompus.


Odată ce bulionul este gata, îl puteți strecura. Părțile grosiere ale tulpinii care nu au putut fi descompuse vor rămâne în continuare în urmă. Într-un raport de 1:10 până la 1:20, amestecați solutia cu apă și fertilizați-vă plantele cu acesta - de preferință într-o zi înnorată sau cu puțin timp înainte de ploaie. Acest lucru împiedică pur și simplu evaporarea nutrienților valoroși. 

Urzici ca spray biologic

Cu toate acestea, urzicile nu sunt utile numai în îngrășământ. Extractul poate fi folosit direct împotriva a tot felul de boli fungice și dăunători, în primul rând, afidelor. În acest caz, urzicile tăiate sunt pur și simplu lăsate la înmuiat în apă timp de una sau două zile, iar bulionul este apoi filtrat printr-un filtru de cafea, de exemplu. Acum pulverizați energic dăunătorii cu „bulion” nediluat. Pe de o parte, insectele vor fi descurajate de bulion, în timp ce, pe de altă parte, celulele plantei vor fi întărite de aceasta.

Urzicile ca plantă indicator


Urzicile acționează ca așa-numitele plante indicator, deoarece cresc doar pe site-uri cu caracteristici speciale. Oriunde apar, se poate aștepta ca solul să aibă un conținut ridicat de azot. În plus, plantele perene de urzică indică adesea și un sol umed și bogat în humus. De obicei, astfel de locuri sunt ideale pentru legumele noastre cu randament ridicat, cum ar fi roșiile ( Solanum lycopersicum ), dovleacul ( Cucurbita ) sau cartofii ( Solanum tuberosum ). Deci, urzicile ajută la găsirea unor locuri deosebit de bogate în azot în grădină.


Urzici pentru mulcire și compostare

Urzicile sunt perfecte ca strat de mulci. Pe de o parte, buruienile vor germina mult mai lent sau deloc din cauza lipsei de lumină. Pe de altă parte, organismele din sol descompun urzicile în timp și, la rândul lor, furnizează nutrienți plantelor tale. Cu un strat de mulci, trebuie să udați mai puțin, deoarece solul acoperit pierde mult mai puțină apă decât solul expus în zilele fierbinți de vară. În compost, urzica acționează ca un kickstarter și, astfel, accelerează și mai mult procesul de compostare. Acest lucru creează apoi un strat fertil de humus și compost bine maturat în cel mai scurt timp.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos:

Comentarii