Cum să crești un nuc din nuca

Așa cum se întâmplă la mulți pomi fructiferi (citrice, măr, nuci etc.), un nuc crescut din semințe nu va da roade în primii 7-10 ani de viață. Dacă scopul tău este să recoltezi nuci pentru uz comestibil în fiecare toamnă, cea mai rapidă și mai ușoară cale este să plantezi un copac înmuguri (citește articolul despre Înmulțirea arborelui de nuc). Dar din moment ce vrei să simți bucuria de a-ți crește propriul copac din semințe, să începem.


Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să căutăm nuci naturale proaspete recoltate.  În toate cazurile, trebuie să găsim semințe care nu au fost prelucrate în niciun fel. Acestea trebuie să fie semințe netratate, neprăjite și neîncălzite. Este mai bine să găsim nuci decojite proaspăt recoltate (putem îndepărta cu grijă - purtând mănuși - coaja verde exterioară, dar vom păstra coaja tare maro).


Odată ce găsim semințele naturale în timpul toamnei, trebuie să selectăm cel puțin 10-15 dintre ele. Toate lucrurile făcute corect, doar 50% din semințe sau mai puțin vor germina și doar o fracțiune din acestea vor ajunge la un răsad mic și un copac tânăr. Mai întâi, înmuiăm nucile decojite în apă timp de 48-72 de ore. Apoi, le asezam intr-o punga de plastic plina cu nisip umed si punem sacul la frigider pentru 12-15 saptamani. Alternativ, semințele noastre ar putea fi semănate toamna și iarna în mod natural pe câmp, dar într-un astfel de caz nu sunt protejate împotriva veverițelor și a altor dușmani. 

Aproximativ 12-15 săptămâni mai târziu, unele semințe vor fi încolțit în mod normal. Le plantăm direct în câmp (în zonele cu ierni blânde) sau în ghivece individuale care conțin amestec special de sol (sol cu ​​nisip de râu și compost etc.). Trebuie să plantăm semințele superficial, la o adâncime de 3 cm și acoperiți ușor cu pământ. Apoi, așezăm ghivecele la temperatura camerei, aproape de o fereastră largă, astfel încât răsadurile să aibă acces la lumină solară din belșug. Cel mai important lucru de acum înainte este să menținem vasele umede, dar nu ude. 

Când răsadurile au atins o înălțime de 15 cm în timpul primăverii, îi putem transplanta într-un recipient mai mare sau direct în câmp, cu condiția să fi trecut ultimul îngheț.



Comentarii