Bureti de spin sau de bureti de mai

 Apărând din aprilie până în iunie, Calocybe gambosa poartă numele comun Ciuperca Sf. Gheorghe. Este o specie comestibilă bună, care se distinge de alte specii palide ale primăverii prin mirosul de făină (cum ar fi făina umedă).


Calocybe gambosa este de obicei prima dintre ciupercile mari comestibile care apar. (Numele comun derivă din Ziua Sfântului Gheorghe, 23 aprilie, dată la care această ciupercă poate fi găsită de obicei în Romania.)


Distributie

Ciuperca Sf. Gheorghe este o ciupercă rar întâlnită în majoritatea regiunilor tarii, dar este abundentă la nivel local și cu siguranță merită căutată. Aceasta este una dintre ciupercile care se repetă în aceeași locație timp de mulți ani, adesea în grupuri împrăștiate, dar ocazional în inele de zâne. Calocybe gambosa se găsește în toată Europa și în America de Nord. În Germania, această populară ciupercă comestibilă apare rar înainte de începutul lunii mai și acolo este cunoscută sub numele de Maipilz (ciuperca de mai). În țările mediteraneene mai calde, Calocybe gambosa poate fi găsită în martie și, prin urmare, numele său italian este Marzolino, cu referire la luna primei sale apariții.


Palaria

5 până la 15 cm diametru; inițial aproape sferic, devenind convex și uneori aproape plat, capacul unei ciuperci Sf. Gheorghe este adesea deformat, dar păstrează în general o margine ușor curbată.


Suprafața capacului este netedă și albă, cu o nuanță maro deschis, care uneori devine bronzată odată cu vârsta.


Firă și albă, pulpa capacului este predispusă la infestarea cu larve pe măsură ce fructul îmbătrânește și, prin urmare, merită colectate numai exemplare tinere proaspete.

Branhii

Branhiile sinuate ale acestei ciuperci sunt albe, înguste și foarte aglomerate.


Tulpina

2 până la 4 cm lățime și solidă, de obicei curbată și puțin mai groasă la bază, tulpina are 3 până la 7 cm înălțime. Nu există inel de tulpină.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii