La ce legume se foloseste cenusa

 Cenușa de lemn reprezintă o modificare excelentă a solului, în funcție de calitatea solului local și de legumele din grădină. Cenușa furnizează plantelor potasiu și alte oligominerale. De asemenea, crește pH-ul solului, făcând solul mai prietenos pentru plantele care necesită un mediu alcalin. Cu toate acestea, aceasta poate cauza probleme plantelor care preferă solul acid.


Legume alcaline prefera cenusa

Membrii genului Brassica, sau familia varzeei, preferă solurile destul de alcaline cu pH 7 sau mai mare. Aceasta familie mai include includr varza rosie , gulia și conopida. De asemenea, castraveții preferă acest sol cu ​​pH relativ ridicat. Sparanghelul, sfecla, ceapa, spanacul, bamele și muștarul preferă toate solul ușor acid, dar vor crește în condiții mai alcaline. Adăugați cenușă de lemn în solul care nu îndeplinește cerințele de alcalinitate ale acestor plante.


Multe legume care preferă condiții alcaline necesită, de asemenea, cantități semnificative de potasiu, pe care cenușa de lemn o oferă în concentrații suficiente.  Utilizați cenușă pentru a furniza potasiu pentru sparanghel, broccoli, țelină, praz, ceapă, cartofi, roșii, dovleci, verdeață, dovleac și praz.


Daca aveti un sol acid in gradina cenușa de lemn acționează pentru a crește pH-ul solurilor prea acide pentru a crește chiar și legumele care preferă un pH scăzut. Aceste soluri acide sunt cele mai frecvente în zonele cu niveluri ridicate de argilă în sol. Acest tip de sol este, de obicei, sărac în materie organică și substanțe nutritive. Aplicați cenușă  cu ușurință pe plantele de țelină, vinete, cartofi și rubarbă. Utilizați puțin mai multă cenușă pe plantele de fasole, varză de Bruxelles, morcov, porumb, usturoi, mazăre, ardei, dovleac, roșii, ridichi și napi, care preferă niveluri de pH între 5,5 și 6,8.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii