Când și de ce sunt îndepărtate frunzele inferioare de pe plantele de roșii?

 Dacă nu ați cultivat roșii până acum, frunzele care arată rau în partea inferioara a unei plante pot fi alarmante. Cu toate acestea, este destul de normal ca frunzele să prezinte tot felul de pete și culori neașteptate, iar planta să fie încă suficient de sănătoasă pentru a produce roșii.


Plantele de tomate își trimit nutrienții către vârful de creștere (pe un soi înalt) sau vârfuri (pe un soi de tufiș), iar frunzele inferioare, mai bătrâne, nu primesc aproape deloc hrană  si  nu mai efectuează fotosinteza în mod eficient!

Îngălbenirea frunzelor inferioare este cauzată de deficiența de nutrienți, deoarece planta își trimite hrana către vârful de creștere.


Indepartarea frunzelor de la baza tulpinii ajută la:


Reducerea bolilor

Ajută la oprirea reproducerii insectelor

Crește fluxul de aer

Menține frunzele inferioare departe de sol


Îndepărtarea câtorva frunze inferioare care au început să se îngălbenească sau au fost mâncate pe jumătate de melci este o idee bună. Ajută la menținerea plantelor sănătoase, oferind insectelor și germenilor frunze în descompunere cu care să se hrănească și ajută la crearea unui flux mai mare de aer în jurul bazei plantelor.

Pe măsură ce plantele cresc mai înalte, nivelurile inferioare ale serei devin mai umede, crescând posibilitatea îmbolnăvirii. Prin îndepărtarea frunzelor de jos, se menține suprafața solului mai curată și reduce riscul de îmbolnăvire. 

 Alt motiv are de-a face cu lumina disponibilă. Pe măsură ce planta crește, frunzele superioare încep să umbrească frunzele inferioare. Cu mai puțină lumină disponibilă, frunzele inferioare pot ajunge la un punct în care atrag mai multe zaharuri din plantă decât pot produce ele însele, având un impact negativ asupra producției de fructe de rosii. 


 Îndepărtați ramurile frunzelor treptat pentru a nu stresa plantele. Cel mai bine este să le rupeți  frunzele decât să le tăiați, deoarece utilizarea unei lame poate transfera boala de la plantă la plantă.  Puteti indeparta doua frunze daca planta este mai mica si patru frunze  daca planta este foarte viguroasa.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos ;

Comentarii