Carenta de calciu la ardei - cum o tinem sub control ?

 

Toate plantele au nevoie de suficienți nutrienți din sol pentru ca acestea să poată crește fără a suferi de probleme de sănătate. Majoritatea grădinarilor știu că plantele lor de ardei au nevoie de azot împreună cu potasiu și fosfor, deoarece acestea sunt incluse în majoritatea îngrășămintelor universale. Ceea ce unii nu știu este că și plantele de ardei au nevoie de calciu. Calciul joacă un rol major în modul în care se dezvoltă celulele plantelor de ardei.





 Plantele de ardei au nevoie de calciu pentru ca fructele să dezvolte pereți puternici și groși. Calciul este esențial pentru procesul prin care celulele se conectează pentru a forma țesuturi. Fără calciu, țesuturile nu vor fi puternice și se vor prăbuși și se vor scurge fluide înainte de a muri în cele din urmă. Simptomele deficienței de calciu sunt rezultatul morții țesuturilor. Rezistența pereților laterali care provine din calciu ajută fructele de ardei să fie mai rezistente la boli. 

Pereții sănătoși sporesc, de asemenea, aroma și textura ardeilor. Cel mai frecvent motiv pentru carența de calciu la plantele de ardei este că nu există suficient mineral prezent în sol. Dar acesta nu este singurul factor. În unele cazuri, simptomele deficienței nu sunt cauzate de lipsa de calciu în sol; în schimb, acestea sunt cauzate de faptul că planta trimite calciu către frunze în loc de fructe. Când o plantă primește mult azot, frunzele sale încep să se dezvolte într-un ritm mai rapid. Frunzele care se dezvoltă rapid sunt mai bune la concurența pentru ionii de calciu decât fructele.

 Cel mai clar indiciu că planta ta de ardei are deficit de calciu este o afecțiune cunoscută sub numele de putregaiul capătului florii. Afecțiunea afectează ardeii imaturi - în special fructele timpurii ale plantei - și îi determină să dezvolte o zonă scufundată verde pal sau galben pe fundul fructului. 

Putregaiul de capăt al florii este un semn al deficienței de calciu la plantele de ardei În ciuda faptului că afectează în principal fructele timpurii, simptomele de deficit de calciu pot apărea în orice moment al dezvoltării plantei. Primele fructe sunt expuse unui risc mai mare, deoarece raportul dintre suprafața frunzelor și suprafața fructului este cel mai mare în acest moment al creșterii plantei. Cu alte cuvinte, există mai multe frunze care să concureze cu fructele pentru calciu. Zona palidă scufundată se poate înnegri în timp. Motivul pentru schimbarea colorării este că zona scufundată tinde să fie un punct de intrare pentru bacteriile și ciupercile cu putregai moale pentru a infecta ardeiul.

Mai multe despre ce sa facem in cazul carenei de ardei vedeti in videoclipul de mai jos :


Comentarii