Copilirea ardeilor - obtinerea unei recolte de ardei mult mai devreme

 


Este necesară tăierea plantelor de ardei? La fel ca și roșiile , răspunsul este nu; nu este necesar. Dar are beneficii? Absolut. Trebuie să vă tăiați plantele de ardei pentru a obține o recoltă bună? Cu siguranta nu. Dar, odată ce ați perfecționat tehnicile de tăiere de mai jos, nu există nicio îndoială că tăierea plantelor de ardei are ca rezultat o mulțime de avantaje care îl fac să merite din plin timpul și energia dvs.

Tăierea plantelor de ardei la începutul sezonului 

Principalele obiective ale tăierii plantelor de ardei la începutul sezonului sunt: ​​
• să îmbunătățească ramificarea plantelor 
• să încurajeze o bună producție de rădăcină 
• să asigure o bună circulație a aerului

 Iată cele trei moduri principale de a tăia plantele de ardei la începutul sezonului. 

Tundeți punctul principal de creștere atunci când plantele sunt foarte mici. În etapa de transplant, pur și simplu îndepărtați partea superioară de ½ până la 1 inch de creștere, până la un set de frunze. Fie ciupirea, fie tăierea punctului central de creștere al unei plante tinere promovează ramificarea și creșterea stufoasă. Acest lucru este deosebit de important pentru soiurile cu fructe mici, care au de obicei multă ramificare. Exemple ar fi shishito , ardei iute thailandez , habanero, pește și ardei jalapeno, printre multe altele. Această metodă de tăiere a plantelor de ardei este mai puțin importantă pentru ardei gras , poblanos, cubanele și alte tipuri cu fructe mari care cresc în mod natural într-o plantă mare în formă de Y. De fapt, eliminarea punctului de creștere poate împiedica creșterea soiurilor cu fructe mari. Pentru tipurile cu fructe mici, totuși, eliminarea punctului central de creștere la începutul sezonului duce la producții mai mari, deoarece încurajează o ramificare mai mare și o plantă mai stufoasă, cu mai multe flori.

Îndepărtați florile timpurii de ardei pentru a încuraja rădăcinile sănătoase 

Tăiați primele flori pentru a îmbunătăți creșterea rădăcinilor. Poate părea contraintuitiv să eliminați flori dacă doriți o mulțime de ardei, dar atunci când plantați transplanturi de ardei tineri în grădină, doriți ca plantele să se concentreze mai întâi pe stabilirea unui sistem de rădăcină robust și extins înainte de a pune energie în producerea de flori și fructe. . Tăierea plantelor de ardei prin pur și simplu tăierea florilor care se formează în primele 2 până la 3 săptămâni după plantarea transplanturilor de ardei este o tehnică excelentă pentru a stabili rapid plantele. Dacă plantele dvs. au deja flori pe ele când le cumpărați de la pepinieră, îndepărtați florile înainte de plantare.
Îndepărtați lăstarii laterali suplimentari pentru o bună circulație a aerului 

Tăiați plantele tinere de ardei la câteva tulpini principale la începutul sezonului pentru a deschide planta și a încuraja o mulțime de mișcare a aerului. Această metodă de tăiere a plantelor de ardei limitează bolile și crește cantitatea de lumină solară care ajunge în interiorul plantei. Deoarece bolile fungice se dezvoltă în condiții umede și umede, tăierea lăstarilor laterali suplimentari - în special a celor formați foarte jos pe plantă - menține aerul în mișcare și ajută frunzișul să se usuce rapid după o ploaie.

Mai multe despre copilirea ardeilor in videoclipul de mai jos :

Comentarii