Ce cauzează putrezirea capătului florii de dovlecel și cum se remediază
Putregaiul de la capătul florii pe dovleac se manifestă la început ca o mică vânătăi pe capătul florii al fructului, înmuiindu-se treptat și întunecându-se până când în cele din urmă putrezește. Putregaiul de la capătul florii este o deficiență de calciu care este recunoscută de problema secundară a zonei de putrezire întunecată cauzată de o ciupercă. Această lipsă de calciu în sol este cauzată de o serie de factori, inclusiv fluxurile extreme de umiditate a solului, suprafertilizarea sau deteriorarea rădăcinilor cauzate de obicei de cultivare. În cazul deteriorării rădăcinilor, rădăcinile de hrănire ar fi putut fi deteriorate prin prășire. 

 Plantele care poartă mult sunt, de asemenea, mai susceptibile de a face putrezire la capătul florii, deoarece au o nevoie mai mare de calciu suplimentar. Calciul este necesar pentru procesul de creștere, deoarece generează creșterea sănătoasă a peretelui celular. Odată ce planta a preluat calciul, aceasta nu se mai mișcă din partea plantei în care a fost dusă; prin urmare, are nevoie de un aport continuu de calciu pe tot parcursul sezonului de creștere, înflorire și producție. Prevenirea putregaiului înflorit pe dovlecel 

Prevenirea putregaiului la capătul florii pe dovlecei ar fi de preferat decât încercarea de a le trata odată ce sunt deja afectați. Testați-vă solul înainte de plantare pentru a vedea dacă are niveluri adecvate de calciu. De asemenea, mențineți irigarea constantă și mențineți solul uniform umed. Mulciti plantele pentru a ajuta la reținerea apei cu mulci organic, cum ar fi paie , sau mulci anorganic, cum ar fi plasticul negru. Aveți grijă atunci când cultivați în jurul dovleceilor, precum și al roșiilor , ardeilor și vinetelor , astfel încât să nu tăiați rădăcinile hrănitoare, ceea ce va face plantele să creadă că sunt supuse stresului de umiditate și va declanșa putrezirea capătului florii. 

Plantele de dovlecel nu au nevoie de cantități mari de azot, ceea ce poate avea ca rezultat frunziș luxuriant și sănătos și puține sau deloc fructe. Excesul de azot provoacă, de asemenea, putrezirea capătului florii la dovleceii, deoarece blochează absorbția calciului. Evitați îngrășămintele cu azot ridicat și îngrășămintele cu amoniac (cum ar fi gunoiul de grajd proaspăt) care vor stimula creșterea frunzelor, vor adăuga mai multă sare în sol și vor bloca absorbția calciului. Acest lucru este valabil mai ales pentru dovleceii sau pentru orice cucurbiță cultivată în recipiente. Au nevoie de un îngrășământ care să conțină micronutrienți, inclusiv calciu. 

Tratament pentru putregaiul cu flori de dovlecel 

Dacă planta prezintă deja semne de putrezire finală în faza timpurie de fructificare, probabil că o puteți „remedia” urmând sfaturile de mai sus împreună cu adăugarea de calciu în sol. Calciul nu este absorbit bine de frunziș, așa că evitați pulverizarea foliară . Calciul trebuie să ajungă direct la rădăcini. La baza plantei pot fi introduse tablete de carbonat de calciu sau tablete antiacide.

 Puteti folosi si cenusa care este foarte bogata in calciu, apa de cenusa (1 litru de apa + 1 pahar de cenusa) lasat la infuzat peste noapte. Se uda dovlecelul cu aceasta apa. Sau puteti presara cenusa in strat fin in jurul plantei de dovlecel.

Mai puteti folosi coji de oua maruntinte pe care le presarati in jurul radacinii de dovlecel sau puteti folosi apa in care ati fiert ouale caci este foarte bogate in calciu. De asemenea puteti folosi si laptele, faceti o solutie 1 parte lapte - 10 parti apa si cu aceasta solutie udati plantele de dovlecel.

Mai multe despre putregaiul la dovlecei in videoclipul de mai jos :

Comentarii