Ciupirea fasolei pentru a mari productia de pastai

 


De ce ciupiți vârfurile de fasole sau vârfurile celor mai multe plante? În general, ciupirea frunzișului permite plantei să facă câteva lucruri. Încurajează planta să devină mai stufoasă și, în unele cazuri, direcționează energia plantei spre înflorire, deci să fructifice mai mult. 

În cazul plantelor de fasole, ciupirea frunzișului din spate are ca rezultat o recoltă mai mare sau are ca rezultat încetinirea creșterii fasolei? Cu siguranță, dacă tăiați sau ciupiți în mod agresiv boabele de fasole, veți opri temporar creșterea boabelor. Cu toate acestea, având în vedere natura plantei, aceasta este în general de scurtă durată. Fasolea sănătoasă este cultivatoare prolică și ajunge rapid la soare, așa că va continua să facă acest lucru indiferent. Ciupirea fasolei în scopul de a opri creșterea boabelor este în general un exercițiu inutil. 

 Deci, ciupirea fasolei are ca rezultat o recoltă mai copioasă? Acest lucru este puțin probabil. Mai probabil, ciupirea fasolei va încuraja creșterea spre tulpini și frunze și departe de fasole... cel puțin la începutul și mijlocul sezonului de creștere. Pentru a crește numărul de fasole într-o recoltă, continuați să culegeți fasolea frecvent, ceea ce împinge planta să producă din abundență. 

După toate cele de mai sus, există un motiv pentru a ciupi fasolea, altul decât pentru a le reduce temporar înălțimea. Ciupirea fasolei la sfârșitul sezonului de creștere poate promova coacerea rapidă a păstăilor existente înainte ca o schimbare a vremii să distrugă întreaga plantă. Înainte de a tăia sau a ciupi plantele de fasole la sfârșitul sezonului de creștere (toamna târziu), asigurați-vă că are păstăi întărite și apoi folosiți foarfece ascuțite sau foarfece pentru a tăia tulpina principală înapoi la înălțimea dorită. 

 Tăiați toți lăstarii laterali care nu poartă activ pentru a încuraja păstăile setate să se coacă și pentru a vă permite să culegeți o ultimă glorie de fasole înainte de lunile lungi și reci de iarnă.

Mai multe despre taierea fasolei urmariti in videoclipul de mai jos:


Comentarii