Beneficiile de sanatate ale stafidelor

 



Dacă ai ști cât de sănătoase sunt, le-ai mânca mai des...

Stafidele sunt o sursă excelentă de energie și conțin fibre alimentare și mulți fitonutrienți. Au un conținut de antioxidanți de două ori mai mare decât al strugurilor proaspeți.

Stafidele sunt produse prin uscarea strugurilor și sunt unul dintre cele mai populare tipuri de fructe uscate. Este un aliment complet sănătos, cu numeroase proprietăți medicinale.

Vechii egipteni și fenicieni l-au făcut popular și s-a răspândit în întreaga lume occidentală. Datorită duratei lor lungi de valabilitate, acestea au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca sursă de energie în timpul călătoriilor lungi și obositoare.

Ei au fost o sursă vitală de energie la bordul navei USS Christopher Columbus, au fost propulsați de astronautul Scott Carpenter în timpul expediției arctice a lui Robert E. Peary din 1962 și au alimentat armata generalului Hannibal peste Alpi.

Astăzi, este apreciat pentru gustul său unic și prețul accesibil, ceea ce îl face o alternativă excelentă la dulciuri. Este cel mai popular în prepararea prăjiturilor și are unele proprietăți medicinale.


Bogate în nutrienți și proprietăți protectoare:

Stafidele sunt o sursă excelentă de energie și conțin fibre alimentare și mulți fitonutrienți. Conține de două ori mai mulți antioxidanți decât strugurii cruzi. Sunt o sursă bună de minerale precum calciu, fier, mangan, magneziu, cupru, fluor și zinc, precum și vitamine B precum tiamina, riboflavina, piridoxina și acidul folic.

100 de grame de stafide conțin 299 de calorii, 79,8 grame de carbohidrați, 3 grame de proteine, 0,5 grame de grăsimi și 3,7 grame de fibre alimentare (10% din necesarul zilnic).

Fibrele din stafide ajută la reglarea greutății și a colesterolului, reduce riscul de cancer de colon și îmbunătățește digestia. Stafidele sunt ideale pentru sportivii care au nevoie de energie. Datorita continutului sau nutritiv deosebit, este recomandat tuturor. Ca și alte fructe uscate, este ideal pentru consum în lunile mai reci, deoarece ajută la completarea organismului cu vitamine și minerale esențiale. Stafidele conțin și mult fier, care ajută direct în tratamentul anemiei. Complexul de vitamine B ajută la producerea de noi celule sanguine, în timp ce nivelurile mai mari de cupru ajută la producerea de globule roșii.


Ele protejează sănătatea inimii și a vaselor de sânge:

consumul regulat de stafide este asociat cu scăderea tensiunii arteriale. Mulți nutrienți din stafide sunt responsabili pentru acest lucru, dar cel mai puternic este conținutul lor ridicat de potasiu - 100 de grame de stafide conțin până la 749 de miligrame de potasiu. Potasiul este un mineral despre care s-a demonstrat că reduce tonusul vaselor de sânge și tensiunea arterială.

Reglează glicemia:

multe studii au arătat că stafidele pot ajuta la reducerea insulinei după masă, ceea ce poate fi periculos pentru diabetici. Acestea mențin o absorbție echilibrată a zahărului în organism și reglează nivelul acestuia. Acest lucru este important pentru ambele tipuri de diabetici. Stafidele ajută la eliberarea leptinei și grelinei, care vă fac să vă simțiți plini, împiedică supraalimentarea și ușurează să țineți o dietă.

Protejați-vă sănătatea ochilor:

Stafidele sunt excelente pentru menținerea vederii bune, deoarece conțin fitonutrienți polifenolici. Acestea protejează împotriva radicalilor liberi și ajută la prevenirea degenerescenței maculare, pierderea vederii și a cataractei. De asemenea, conține vitamina A, care este foarte importantă pentru sănătatea ochilor. Reduce riscul de cataractă și orbire nocturnă.

Afectează reducerea setei corporale.

Acidoza (aciditatea în organism) poate fi metabolică sau respiratorie. Sursa ambelor aciditate este stomacul. Acidul din organism poate provoca diverse boli precum ulcere, boli de piele, leziuni interne, artrita, guta, caderea parului si boli de inima. Potasiul și magneziul găsite în stafide sunt foarte eficiente în neutralizarea acizilor din sucurile gastrice și în reglarea acidității în organism.

Protejează dinții și oasele:

Calciul și borul găsite în stafide sunt importante în prevenirea osteoporozei. Borul este un macronutrient necesar pentru formarea corectă a oaselor și absorbția calciului. Este deosebit de eficient în prevenirea osteoporozei la femeile aflate la menopauză și are un efect benefic asupra articulațiilor și oaselor. Pinul protejează gura și întărește smalțul dinților. Acidul oleanolic, care se găsește în stafide, joacă un rol deosebit de important în protejarea dinților de carii, carii și rupere. Previne creșterea bacteriilor precum Streptococcus mutans și Porphyromonas gingivalis, care sunt principalele cauze ale cariilor.

Rețete pentru ameliorarea durerii:

Turnați vodcă sau coniac peste stafide și acoperiți cu tifon. Lăsați cel puțin 7 zile până când alcoolul s-a evaporat complet. După aceea, puneți-le într-un recipient umed și mâncați nouă fructe de pădure pe zi.

Curățați ficatul cu struguri:

Turnați o jumătate de cană de stafide în apă caldă și lăsați-o să stea 15 minute. Apoi clătiți cu apă curentă. Se pun stafidele spalate intr-un pahar si se toarna apa clocotita care a fost racita la temperatura camerei. Lăsați să stea timp de 24 de ore. A doua zi, de preferat dimineata, terminati bautura si mancati stafidele pe stomacul gol. Stați în pat o oră sau două, puneți o compresă caldă sau o sticlă cu apă fierbinte pe partea dreaptă a stomacului. Programul se desfășoară o dată pe săptămână timp de o lună, de două ori pe an.

Comentarii