Taierea frunzelor la dovlecei

 Dovlecel perfect de fiecare dată


Dovlecelul este o necesitate absolută pentru orice grădină de vară. Creștere rapidă, abundentă și aproape fără probleme – aproape! - dacă nu ar fi mucegaiul, insectele și polenizarea slabă care uneori ne pot împiedica eforturile.


Crește-ți răsadurile de dovlecel într-un loc cald, însorit și adăpostit. Dacă nu aveți o seră sau un cadru rece, încercați să le porniți pe un pervaz însorit sau într-un loc adăpostit în aer liber, cum ar fi o curte solară, cu protecție la îndemână pentru nopțile mai răcoroase.


De asemenea, puteți semăna direct în pământ dacă acesta s-a încălzit frumos, caz în care aș recomanda să semănați două semințe în fiecare poziție ca asigurare împotriva oricărei pierderi. Dacă ambele germinează, îndepărtați-o pe cea mai slabă dintre cele două răsaduri tăind-o la nivelul solului.


Tăierea dovlecelului

Ar trebui să îndepărtați întotdeauna frunzele grav deteriorate, murind sau îngălbenite. Ele nu contribuie cu nimic la sănătatea plantei și servesc doar la reducerea acestui flux de aer extrem de important.


Dar puteți face un pas mai departe, eliminând orice frunze care se suprapun. Acestea sunt de obicei cele mai vechi frunze mai jos pe tulpină. De fapt, până la o treime din frunzele plantei pot fi îndepărtate simultan și, făcând acest lucru, încurajați planta să producă o creștere proaspătă și curată, îmbunătățind totodată circulația aerului. Frunzele inferioare primesc oricum mai puțin lumina directă a soarelui, făcându-le mai predispuse la mucegai, așa că acesta este un pas de prevenire grozav de luat.


Majoritatea dovleceilor, în afară de soiurile compacte de „tufă”, trimit viță de vie care șerpuiește în timp ce continuă să crească de la vârf. Acesta este motivul pentru care dovleceii pot ocupa atât de mult spațiu în grădină. Dar puteți folosi acest obicei de creștere pentru a le antrena de pe pământ, valorificând mai bine spațiul vertical. 

 Apoi legați tulpina principală de țăruș la fiecare câțiva centimetri sau cam așa ceva pentru a o ajuta să se cațere. Creșterea verticală înseamnă că puteți încadra mai mult în spațiul dvs. și ar trebui să vă ajute să faceți florile mai vizibile și pentru polenizatorii trecători.

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii