Cresterea rosiilor in interior

 


Cultivarea roșiilor în interior este o modalitate sigură de a prelungi un sezon cu unul dintre cele mai populare fructe ale noastre. În mod obișnuit, roșiile sunt un răsfăț de sezon cald și, pe măsură ce temperaturile reci trec, plantele mor și nu mai produc. A fi capabil să crească roșii în interior îi păcălește pe toms într-o perioadă de creștere mai susținută. 


Puteți conserva roșiile de vară aducând plante „în aer liber” în interior la sfârșitul verii pentru a le salva pe timpul iernii. Plantele mai vechi vor înceta treptat să producă, așa că nu le puteți salva pentru totdeauna, dar este posibil să prelungiți măcar recolta. Cu toate acestea, puteți recolta și roșii de interior pe tot parcursul anului. Pur și simplu creșteți soiurile potrivite în loturi succesive, pornind semințe noi la fiecare două săptămâni.


Noțiuni introductive de cultivare a roșiilor în interior

În aria lor nativă, roșiile sunt plante perene care pot trăi câțiva ani. Dar factorul limitator în majoritatea grădinilor de casă este temperatura. Când temperatura exterioară scade, aceste fructe de sezon cald vor eșua. 


O problemă comună cu cultivarea roșiilor în interior este polenizarea. Florile sunt în mod normal polenizate de o combinație de insecte și vânt, un duo care este greu de găsit în interiorul unei case. Dar cu puțină intervenție umană, multă lumină și temperaturi calde, roșiile de iarnă de interior pot reuși.


Este ușor să semănați semințe de roșii în interior într-un amestec de început de semințe. Plantați-le la un 6 mm adâncime în ghivece de 15 cm. Când cultivați roșii în interior, păstrați solul ușor umed și într-un loc cald pentru a germina. Partea superioară a frigiderului este ideală. Odată ce are loc germinarea (în decurs de cinci-10 zile), mutați ghivecele într-o zonă puternic luminată, poate lângă o fereastră de sud.


Cea mai bună îngrijire pentru roșiile de interior

Cultivarea tomatelor în interior necesită configurarea combinației potrivite de lumină, căldură, umiditate, sol și un program bun de udare și hrănire. Dimensiunea containerului și suportul sunt, de asemenea, elemente importante pentru dezvoltarea roșiilor. Aici vă prezentăm cei mai buni pași pentru o cultivare de succes:


Condiții de iluminare: Plantele de tomate au nevoie de lumină foarte puternică și consistentă pentru a înflori și a dezvolta fructe. Când roșiile cresc în interior, poate fi dificil nu numai să le oferi suficientă lumină, ci și calitatea potrivită a luminii. Plantele au nevoie de opt sau mai multe ore de lumină puternică. Pentru a forma fructe, au nevoie de lumină roșu-portocalie, care degajă și căldură. Pentru a realiza acest lucru în interior, un bec cu incandescentă este de ajutor. Deoarece jardinierul de roșii de interior poate să nu primească lumină pe toate părțile plantei, trebuie să o întoarceți frecvent pentru a primi atât lumină naturală, cât și artificială pentru o creștere uniformă.

Nevoi de udare: La fel ca plantele de exterior, un jardinier de roșii de interior trebuie să fie păstrat umed, dar nu umed. Plantele de containere se usucă mai repede decât cele de afară în pământ, așa că rețineți că o plantă de interior în ghiveci are nevoi diferite de udare. Permiterea acestuia să devină prea umedă sau prea uscată va stresa planta de tomate. Utilizați un contor de sol sau degetele pentru a monitoriza umiditatea solului.

Temperatura și umiditatea: roșiile se dezvoltă la temperaturi cuprinse între  (15-30 °C). În interiorul unei case, mai ales iarna, temperaturile sunt în general în partea inferioară a acestui interval. Puteți folosi covorașe termice și încălzitoare de sol pentru a crește temperatura din jurul plantei dvs. Plasarea acestuia lângă o sursă de căldură este, de asemenea, utilă, dar rețineți că va face planta să se usuce mai repede. 

Sol și compost: La fel ca majoritatea legumelor și fructelor, roșiile preferă solul cu fertilitate ridicată și drenaj excelent. Pământul obișnuit pentru ghiveci amestecat la jumătate cu compost bogat sau gunoi de grajd bine putrezit este perfect pentru roșii. Evitați un amestec de ghiveci care are un conținut ridicat de turbă, deoarece se va comprima în timp și va sufoca rădăcinile plantei. Ar putea fi util să faceți un amestec steril pentru ghivece, astfel încât ciupercile, insectele și bolile să nu fie o problemă. 

Îngrășământ: Pentru o plantă de roșii de interior, atât creșterea vegetativă, cât și fructificarea necesită o mulțime de nutrienți. La ghiveciul inițial, aplicați un aliment cu eliberare în timp. După două săptămâni, începeți să hrăniți planta săptămânal cu un îngrășământ solubil, echilibrat. Odată ce florile încep să apară, treceți la un aliment cu roșii sau un îngrășământ bogat în potasiu. Făina de varec, emulsia de pește sau făina de oase vor da un rezultat similar pe plan organic. Creșteți cantitatea de îngrășământ pe măsură ce planta crește.

Polenizare: Fără polenizare nu pot exista fructe. Dacă cultivați roșii în interior, interiorul unei case nu are insecte și vânt - dar puteți imita cu ușurință aceste elemente. Agitați florile plantei sau plasați un evantai care sufla ușor lângă plantă pentru a imita acțiunea vântului. Pentru a imita activitatea insectelor, utilizați un tampon de bumbac pentru a transfera polenul manual de la floare la floare.

Comentarii