Reteta de baklava simpa si delicioasa !

 


INGREDIENTE

450 gr. taitei subtiri pentru baklava

450 gr. nuci macinate

150 gr. zahăr

250 gr. unt

Agda (Zaljev)

1 l. apa

650 gr. zahăr,

suc de o lămâie


PREGATIREA

1. Pentru aceasta baklava ai nevoie de un sucitor foarte subtire, de grosimea unui creion.

2. În pachet sunt în total 25 de tăiței dreptunghiulari subțiri.

3. Acoperiți tăițeii cu o cârpă umedă, astfel încât să nu se usuce în timp ce faceți baklava.

4. Se macină nucile și se amestecă cu zahărul. Am mai facut-o cu nuca tocata, dar ca taiteii sunt roz, se sparg usor, asa ca imi place mai mult cu nuca macinata.

5. Topiți untul.

6. Pentru a face baklava divit, folosesc doar doi tăiței.

7. Ungeți primul tăiței peste tot cu unt, puneți încet peste el al doilea tăiței, ungeți cu unt și presărați cu nucă uniform peste întregul tăiței.

8. Puneți sucitorul pe partea lungă a tăiței și rulați încet întregul tăiței în jurul lui până la sfârșit.

9. Acum puneți sucitorul cu tăițeii în poziție verticală și încet, începând de jos cu ambele mâini, trageți, rulați tăițeii în jos.

10. Scoateți încet tăițeii rulați din sucitor, tăiați capetele, apoi cu un cuțit ascuțit, tăiați în jumătate și apoi din nou, făcând 4 baklave.

11. Apoi repetați procedura cu toți tăițeii rămași. La final, ungeți fiecare baklava cu unt.

12. Pune baklava într-o tavă unsă cu unt și coace la 180 de grade timp de 40 de minute, până când baklava se rumenește frumos.

13. Intre timp se pregateste agda (dacul) amestecand zaharul cu apa si apoi se incinge si cand da in clocot, se fierbe cca 10 minute.

14. Adăugați sucul de la o lămâie în agda răcită.

15. Răciți baklava finită și acoperiți-o cu agda (dafin) și lăsați-o să se răcească. Divit baklava a fost întotdeauna făcută în kusve (baklavas) mai mici. Dacă vă plac bucățile puțin mai mari, atunci puteți face baklava cu trei tăiței și le puteți tăia puțin mai mari. Obisnuiam sa fac taitei de casa pentru baklava, dar din pacate, din lipsa de timp, fac mereu baklava din taitei gata preparati. Dacă decideți să faceți tăiței de casă, tăițeii ar trebui să fie mai subțiri și bine uscati. Bucurați-vă și nu uitați să-l spălați cu o ceașcă de cafea sau un pahar cu apă rece...:)

Comentarii