Ce beneficii are Urzica moartă albă ?

 Urzica albă moartă aparține ordinului Lamiales și familiei Lamiaceae . Este o plantă perenă cu rizomi ramificati. Tulpinile dreptunghiulare au o înălțime de 30-50 cm și au frunze alternative. Frunzele sunt late, triunghiulare, cu o bază rotunjită și peri rare și margini zimțate. Florile au aproximativ 2 cm lungime cu un caliciu sudat și o corolă albă sau galbenă; două dintre stamine sunt mai scurte decât celelalte două. Perioada de înflorire începe în mai și, în funcție de habitat, poate dura până în septembrie.


Urzica albă moartă este o plantă comună în Europa și Asia. Planta preferă solurile bogate în azot, crescând frecvent în păduri, zone cu arbuști, de-a lungul gardurilor și în asociații de buruieni proaspete.


Utilizările terapeutice ale urzicii albe moarte se datorează ușoarelor sale efecte diuretice și expectorante. În medicina populară, este adesea folosit pentru a trata scurgerile albe și problemele urinare în cazul hipertrofiei benigne de prostată. Ocazional, poate fi folosit ca tratament al bronșitei. Poate fi folosit și pentru a trata problemele stomacale și digestive, în special balonarea. Ceaiul alb de urzica moarta este recomandat in caz de insomnie. Ca tratament extern, tulpinile înflorite uscate sunt folosite pentru inflamațiile rectale sau dermatologice și pentru ameliorarea crampelor menstruale.

Medicamentul este făcut din corola florilor albe de urzică moartă ( Lamii albi flos ) și din tulpinile și florile sale aeriene ( Lamii albi herba ). În primul caz, corolele sunt îndepărtate din calici împreună cu staminele și sunt separate de restul florii. Se usucă la umbră într-un strat subțire sau într-un uscător artificial. Este important ca florile să-și păstreze culoarea albă cât mai mult timp posibil. Când sunt colectate, tulpinile sunt tăiate la câțiva centimetri deasupra solului. 

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii