Gradina de legume fara sapat, udare sau plivire

 Metoda de grădinărit fără săpături este una folosită în mare măsură de cultivatorii de legume organice , deși se aplică și plantelor ornamentale.

Mai degrabă decât săparea solului pentru a îndepărta buruienile, acest proces implică aplicarea de materie organică , cum ar fi compost de grădină sau gunoi de grajd bine putrezit, pe suprafața solului, emulând procesele naturale de descompunere, pe măsură ce plantele mor și frunzele cad. În loc să fie săpat, grădinaritul fără săpături permite plantelor, ciupercilor și organismelor din sol să se descompună și să încorporeze materia organică în sol.

Procedând astfel, structura solului nu este perturbată prin săpare. De asemenea, viermii și alte organisme nu sunt deranjate, prin urmare ecosistemul solului rămâne intact. Recoltele de legume tind să fie mai mari atunci când sunt cultivate în soluri fără săpături. În plus, este o opțiune grozavă pentru grădinarii cu timp scurt, care nu au orele să petreacă săpat peste paturi și granițe. 

S-a demonstrat că paturile fără săpături produc recolte de legume mai mari decât cele care sunt săpate. Acest lucru nu este universal adevărat, de exemplu, cartofii dau adesea o recoltă mai mare crescând în soluri care au fost săpate.


Utilizarea metodei de grădinărit fără săpături înseamnă că veți petrece mai puțin timp săpat, plivit și udat – perfect pentru cultivatorii ocupați.


Săpatul poate aduce din greșeală semințele și rădăcinile buruienilor la suprafață, unde pot germina și crește. Făcând săpat, le lăsați netulburate. Aplicarea unui strat de materie organică, cum ar fi gunoiul de grajd putrezit sau compostul de grădină, pe suprafața solului acționează, de asemenea, ca un mulci pentru suprimarea buruienilor, făcându-i mult mai greu trecerea buruienilor. No-dig nu eradica buruienile în totalitate, iar unele composturi de grădină vor conține în continuare semințe de buruieni necompostate. Cu toate acestea, buruienile perene sunt slăbite de mulci și, de obicei, puteți păstra deasupra lor smulgându-le când apar.

Mulcirea solului ajută la reținerea umidității, ceea ce înseamnă că trebuie să udați mai puțin. O abordare fără săpături poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea drenajului. Săparea, în special pe soluri grele, poate duce uneori la compactare, ceea ce înseamnă că apa nu poate pătrunde și, în schimb, sta în bălți sau curge în alte zone ale grădinii. Prin mulcirea și nu săpatul, vă asigurați că apa ajunge acolo unde este nevoie.


Conservarea carbonului din sol

Săpatul face ca carbonul care este stocat în sol să se oxideze și să fie eliberat sub formă de dioxid de carbon. Fără săpat, acest carbon rămâne în sol. Prin urmare, cu toții putem face partea noastră pentru a limita schimbările climatice, asigurând că carbonul rămâne în sol.


Mai puțin noroi și acces mai ușor


Pe solul argilos, ploaia abundentă vă poate transforma grădina sau alocația într-o baie de noroi și vă poate opri grădinăritul. Dar un mulci de compost nu devine lipicios, ca solul cultivat, ceea ce înseamnă că, de îndată ce suprafața s-a uscat puțin, poți să ieși și să faci niște grădinărit. Paturile fără săpat au o structură fermă, dar deschisă, ceea ce înseamnă că poți merge pe ele, atunci când este nevoie, fără a compacta solul sau a-ți înghesui cizmele în noroi.


Recolte mai devreme


Nu numai că veți fi gata să începeți să plantați și să semănați mai devreme, pentru că nu veți pierde mult timp săpat, dar și solul se încălzește mai devreme. Iarna și primăvara devreme, temperatura solului nesăpat este mai mare decât a solului care a fost săpat sau bifurcat. Recoltele mai devreme sunt deosebit de valoroase în zonele mai reci, cum ar fi în nordul țării, unde sezonul de vegetație este mai scurt. 

Plante mai puternice


Fără săpături, păstrezi organismele care trăiesc în sol. Acestea includ ciupercile micorizale , care fac echipă cu rădăcinile plantelor tale și le ajută să aibă acces la nutrienți și umiditate. Cea mai mare parte a vieții din sol se găsește destul de aproape de suprafață, unde este ușor accesibilă pentru noile rădăcini, dar dacă săpați, riscați să cufundați aceste organisme adânc în sol, departe de îndemâna plantelor voastre. Compostul de grădină ajută la hrănirea acestor organisme și la menținerea din abundență, iar prin aplicarea lui ca mulci, imită procesele naturale, prin care viermii și alte forme de viață ale solului mănâncă materialul depus la suprafață și îl excretă în sol. Rezultatul este că răsadurile nou plantate se așează mai repede în solul nesăpat și cresc în plante puternice și sănătoase.

 Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii