MORCOVII VOR FI CA ÎN POVESTE - TOȚI VOR ADMIRA GRĂDINA: Faceți asta și dublați recolta

 


Faceți suc din ei, mâncați-i fiert, copti sau pur și simplu proaspeti pentru că morcovii sunt plini de sănătate...

Este important să știți dacă doriți să-i creșteți singuri că morcovii se dezvoltă în pământ afanat, cu o textură fină, uniformă, fără sâmburi.

Creșteți-l pe pământ ușor și nisipos, săpați solul înainte de a-l planta.

PLANTARE

Evitati dificultatea plantand soiuri de lungime scurta sau medie in paturi inalte. Zdrobiți pământul cu spatele greblei și formați brazde lungi de aproximativ 10 cm adâncime și 30-40 cm lățime. Semănați în brazde semințele de morcov, de preferință decojite deoarece semințele sunt foarte mici. Montarea conductelor de picurare pentru udare eficientă este de asemenea bună, deoarece paturile cu brazde se usucă foarte repede.


ÎMPOTRIVA BURUIENILOR

Morcovii durează mult să germineze, astfel încât buruienile pot prelua rapid patul de flori. De aceea morcovii sunt însoțiți de vocea culturii de legume „dezordonate”. Este greu să smulgi buruienile fără să smulgi rădăcinile morcovului. Soluția la această problemă este „semănatul fals”. Pregătește pământul ca și cum ai fi semănat în el semințe de morcov, dar nu. Așteptați să cadă ploaia și să apară buruienile. De îndată ce solul se usucă, scoateți buruienile tinere cu o greblă. Câteva zile mai târziu, când solul este uscat, repetați același proces și apoi „semănați” cu adevărat semințele de morcov.


PRE-GERMINARE

Acoperiți semințele de morcov cu apă caldă și lăsați-le la macerat peste noapte. Dacă aveți un recipient pentru germinarea fasolei mung, folosiți-l pentru a pregermina semințele de morcov timp de 48 de ore și apoi semănați-le imediat. Nu le lăsați să se usuce.


SEMINTE MICI

Cand vine vorba de morcovi, ale caror seminte mici sunt greu de semanat uniform in brazda. Distanța ideală dintre semințe este de 5 cm, dar trebuie să semănați mai mult pentru a compensa cele care nu vor germina. Pentru semănat rare, țineți pachetul cu semințe sus deasupra brazdei, cu o lățime de aproximativ 8 cm. Deplasați încet în jos pe brazdă și atingeți pachetul cu degetele, astfel încât semințele să cadă. Nu semănați pe vreme cu vânt, deoarece semințele vor fi suflate în toată grădina. Pentru a nu exagera, amestecați cantitatea necesară de semințe cu cafea uscată măcinată. Este mai ușor să împrăștiați acest amestec mai mare și clar vizibil pe pământ decât semințele mici, iar cafeaua se presupune că protejează cultura de muștele morcovului și de alte insecte.


MIROS REPELENT

Aplicarea pe sol a unor substanțe cu miros puternic, cum ar fi funinginea sau pudra de alge marine, respinge musca morcovului.


MUSCĂ A MORCOVULUI

Mușca morcovului, ale cărei larve provoacă mari daune morcovilor prin străpungerea rădăcinilor, își găsește planta gazdă zburând deasupra suprafeței solului. Protejați morcovii prin ridicarea unei bariere din plasă fină sau agrotextil atașată de cadrul în jurul culturii pe două sau trei rânduri. Cadrul ar trebui să fie mai înalt decât plantele și cel mai bine este să îl asigurați cu bețe. Îndepărtați și distrugeți imediat plantele infectate.

Muștele morcov își depun ouăle la sfârșitul lunii mai, așa că semănați plantele de la mijlocul lunii iunie până la începutul lunii iulie pentru a evita infestarea.


ÎNCĂRTAREA PRECIS BURUIENILE

Îndepărtarea buruienilor dintr-un rând de morcovi este o sarcină extrem de delicată. Cel mai bine este să pliviți cu un ac de tricotat.


SUBTIREA

Așteptați până când puieții au două-trei frunze adevărate (cu excepția cotiledoanelor) și abia apoi le subțiați. Lăsați o plantă la fiecare 5 cm. Economisiți timp și energie prin plivitul buruienilor în timp ce răriți morcovii. Iepurii pot fi alungați introducând chibrituri cu capul în jos în pământ lângă fiecare morcov.


RECOLTAREA

Înainte de a trage, împingeți ușor morcovul în sol, deoarece aceasta va mări gaura, va sparge rădăcinile mici care atașează rădăcina principală de sol și va ușura smulgerea plantei.

Comentarii