Inmultirea liliacului

 



Înmulțirea tufișurilor de liliac din butași este dificilă, dar cu siguranță nu imposibilă. Luați butași de tufe de liliac din creșterea fragedă nouă la sfârșitul primăverii sau începutul verii. Creșterea matură este mai puțin probabil să se înrădăcineze. Luați mai multe butași pentru a vă crește șansele de succes. Luați butași dimineața când vremea este răcoroasă și planta este bine hidratată. Tăiați lungimi de 10-15 cm de creștere fragedă și nouă. 

Diviziunea este cea mai ușoară metodă. Dacă liliacul tău trimite lăstari la baza rădăcinii, îi poți tăia departe de planta principală, păstrându-le rădăcinile intacte și să-i crești ca plante noi.

Mutarea trebuie sa aiba loc primavara sau toamna, alegand cei mai mari lastari care au cel putin peste 20 cm inaltime.


Nu toate liliacurile trimit lăstari de rădăcină. Unele sunt de fapt vândute cu promisiunea că nu vor face acest lucru, deoarece unii grădinari nu doresc ca întreținerea să mențină un aspect mai ordonat.


Am lăsat ca unii dintre lăstari să continue să crească pentru a forma un gard viu liliac. Restul le împart și le dau ca plante noi.


  Stratificare 

Stratificarea este o metodă prin care o tulpină din plantă (încă atașată de planta principală) este fixată de sol și menținută pe loc pe măsură ce se formează noi rădăcini („rădăcini avantajoase”) la un nod.


Puteți ține tulpina pe loc cu capse de peisaj sau cu o piatră.


Această metodă poate funcționa pe orice liliac arbustiv care are tulpini suficient de flexibile pentru a fi fixate. Poate dura un an sau mai mult pentru ca rădăcinile să se formeze. Unii liliac fac asta singuri.


Puteți vedea, de asemenea, acest lucru denumit „alergători” în creștere, similar cu modul în care plantele de căpșuni se propagă singure .


Odată ce rădăcinile s-au format și lăstarul se poate susține singur, tăiați totul de la planta mamă și o creșteți în altă parte.


Semințe

Deși este absolut posibil să porniți liliac din semințe, este un proces lung și lent care poate necesita multe luni doar pentru germinare și apoi câțiva ani pentru ca planta să crească și să se stabilească.


Dacă ai răbdare, ar putea fi destul de plină de satisfacții.


Cu orice înmulțire, hibrizii nu se vor reproduce fidel părintelui, ceea ce poate sau nu contează pentru tine.

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii