De ce nu înflorește pomul meu fructifer?




 Solul ar putea fi problema, deoarece prunilor le place un sol fertil, reținător de umiditate, dar cu drenaj liber, ușor acid


Există mai multe explicații posibile cu privire la motivul pentru care prunul tău nu înflorește și nu fructifică (fără floare polenizată, așa cum presupun că știi deja, înseamnă fără fructe). Una este că floarea este deteriorată de îngheț sau vânturi înghețate înainte de a avea șansa de a se deschide corect (prunii înfloresc mai devreme decât alte fructe), ceea ce se poate întâmpla într-un an prost sau dacă copacul crește într-o poziție foarte expusă.


Rețineți că, pe măsură ce un copac se maturizează, poate crește treptat deasupra acoperirii de protecție a pereților și gardurilor vii din apropiere, astfel încât, pe măsură ce devine mai mare, ramurile sale înflorite pot deveni mult mai expuse la înghețurile târzii de primăvară/vânturile reci etc. când era un copac tânăr.


În schimb, o altă posibilitate – și una care devine din ce în ce mai mult o problemă ca urmare a schimbărilor climatice – este ca prunii tăi să nu fie suficient expuși la temperaturi scăzute în timpul lunilor de iarnă pentru ca ei să înflorească cu succes în primăvara următoare.


Cunoscut sub numele de ore de răcire, un prun are de obicei nevoie de aproximativ 700-1.000 de ore de expunere la o temperatură între 0-8 grade pe parcursul iernii pentru ca mugurii săi de flori să se dezvolte corespunzător și să se deschidă la momentul potrivit al anului. Dar, deoarece merii au nevoie și de o perioadă similară de răcire, iar ai tăi fructifică bine, aceasta nu pare să fie cauza problemei tale.


O posibilitate mai probabilă este solul, pe care îl descrieți drept ușor, nisipos și cu drenaj liber. Acest lucru nu este ideal pentru pruni, cărora le place un sol rece, adânc, fertil, reținător de umiditate, dar cu drenaj liber, ușor acid. Menționați că ați adăugat gunoi de grajd în gaura de plantare, așa că s-ar putea ca, pe măsură ce prunii tăi se maturizează și rădăcinile lor se răspândesc, să rămână fără solul fertil și bogat în humus conținut în gaura de plantare originală. Solurile ușoare, nisipoase pot fi adesea și deficitare în nutrienții cheie pentru plante, așa că aș sugera să răspândiți un îngrășământ granular echilibrat cu eliberare lentă în jurul bazei plantei în fiecare primăvară devreme și apoi să-l greblați foarte ușor în sol, împreună cu o lumină. mulci anual de compost de grădină bine putrezit sau gunoi de grajd.


În cele din urmă, rețineți că alți factori care pot afecta negativ înflorirea și fructificarea cu succes a prunului includ deteriorarea păsărilor (păsările care dezbrăcă și mănâncă mugurii florali), polenizarea slabă din cauza vremii nefavorabile sau lipsa unui partener de polenizare adecvat în apropiere și tăierea incorectă, care, dacă este făcută în perioada greșită a anului, va avea ca rezultat îndepărtarea mugurilor nascuți. Pentru a reduce riscul de boală a frunzelor de argint și de apariție a cancrului bacterian, prunele, damii și gabarele ar trebui tăiate ușor doar vara, atât pentru a încuraja o formă deschisă de tip calice, cât și pentru a îndepărta orice ramuri deteriorate, bolnave sau rupte.

Comentarii