Lavanda este maro și uscată, având urmari din înghețul iernii - cum sa o salvam ?

 



Cu creștere rapidă și parfumată, lavanda este cea mai esențială dintre florile de vară, evocând imagini cu câmpuri de lavandă parfumate și picnicuri în grădină. Dar problema este că această plantă perenă cu arbusti, iubitoare de soare, veșnic verde, de scurtă durată, într-adevăr nu este un fan al climatului nostru rece și umed irlandez, mai ales dacă este destul de nefericit să fie plantat la umbră și/sau orice fel de sol care este mai puțin de drenaj liber. Schimbările climatice au făcut lucrurile și mai dificile, ducând la inundații de vară și înfundarea solurilor în timpul iernii. Mai degrabă decât vremea rece, aceasta din urmă este cea care vrăjește moartea pentru lavandă.


În ceea ce privește plantele tale de lavandă cu aspect trist, probabil moarte, poți încerca să le dezgropi și să le transplantezi temporar în altă parte în grădină sau în ghivece, cu șansa că s-ar putea recupera. Dar va fi o afacere lentă și cred că în general nu merită. Așa că sugestia mea este să le aruncăm și apoi să aruncăm o privire atentă asupra condițiilor de creștere pentru a vedea dacă acestea trebuie îmbunătățite.


Dacă gardul viu de lavandă este plantat la umbră, atunci, din păcate, va trebui să îl mutați în altă parte. Chiar dacă crește în plin soare, solul este greu, umed și/sau compactat și înclinat spre aglomerarea iernii? Dacă da, va trebui să-l îmbunătățiți integrând o mulțime de nisip horticol grosier și chiar niște pietricele fine. O altă alternativă este de a crea un pat ușor ridicat, îngrădând ușor solul. Cel puțin 15 cm pot face diferența asupra sistemelor radiculare ale plantelor, împiedicându-le să putrezească pe pământul rece și umed iarna.


Pentru a face acest lucru și a preveni orice pierderi ulterioare, începeți prin a ridica temporar plantele rămase (faceți acest lucru cât mai curând posibil, asigurându-vă că păstrați cât mai mult posibil din fiecare rădăcină). Apoi puneți-le strâns împreună pe o foaie de plastic sau carton pentru a împiedica uscarea rădăcinilor lor vulnerabile, în timp ce îmbunătățiți rapid solul, așa cum este sugerat mai sus. Apoi replantați fiecare plantă la adâncimea inițială de plantare înainte de a termina cu o udare generoasă pentru a ajuta rădăcinile să se restabilizeze rapid. Pentru un gard viu de lavandă, plantele ar trebui să fie distanțate la 30 cm.


Rețineți, de asemenea, că mai multe specii diferite de lavandă sunt vândute pe scară largă în centrele de grădină, cu diferite niveluri de rezistență. Soiurile de lavandă engleză (Lavandula angustifolia) și specia hibridă Lavandula x intermedia sunt cele mai potrivite pentru a crește într-o grădină irlandeză, în timp ce soiurile de lavandă franceză (Lavandula stoechas) și lavandă spaniolă (Lavandula latifolia, Lavandula pedunculata și Lavandula viridis) sunt mult mai puțin tolerante. de frig și umed și trebuie tratate ca plante perene pe jumătate rezistente.


De asemenea, rețineți că înlocuirea plantelor lipsă cu exact aceeași varietate se poate dovedi dificilă. O soluție bună și accesibilă este să le înmulțiți din butași de lemn de esență moale sau semi-tare, luați vara. În cele din urmă, rețineți că un gard viu de lavandă are nevoie de o tăiere anuală atentă, începând cu o tăiere ușoară primăvara pentru a elimina creșterea neîngrijită sau deteriorată de îngheț și apoi o tăiere ușoară la sfârșitul verii după înflorire pentru a îndepărta florile uzate și nu mai mult de 2 cm-3 cm. a stratului superior de frunziș.

Comentarii