Repicarea rasadurilor de rosii

 Este timpul să vă gândiți să vă transplantați răsadurile de roșii. Majoritatea răsadurilor de roșii sunt gata să se mute din tăvile de pornire a semințelor și într-un recipient mai mare atunci când au  opt cm înălțime și au trei sau mai multe seturi de frunze. Ar trebui să fie transplantate într-un recipient mai mare cu cel puțin patru săptămâni înainte de plantare în aer liber, astfel încât sistemul de rădăcină să aibă șansa de a se dezvolta.



Containerul de plantare ar trebui să aibă cel puțin opt până la 1o cm adâncime. Pot fi folosite ghivece de flori reciclate sau chiar cești de sifon și cafea cu o gaură de scurgere tăiată în fund. Dacă transplantați într-un ghiveci de flori reciclat, asigurați-vă că este curățat și sterilizat pentru a preveni răspândirea bolilor transmise de sol.

Pentru un mediu de plantare, utilizați un amestec de ghiveci din comerț sau faceți-vă singur folosind două părți de mușchi de turbă, o parte vermiculit și o parte perlit. Evitați utilizarea oricărui mediu cu pământ de grădină pentru a preveni amortizarea răsadurilor. Umeziți amestecul de ghiveci și lăsați-l să se întărească câteva ore sau peste noapte pentru a fi mai ușor de lucrat. 


Udați răsadurile cu câteva ore înainte de a le transplanta, pentru a împiedica amestecul de ghiveci să cadă departe de rădăcini și pentru a împiedica uscarea rădăcinilor în timpul transplantării. Puneți un centimetru sau cam așa ceva de amestec de ghiveci în partea de jos a recipientului și apăsați ușor pentru a îndepărta orice buzunar de aer.

 Îndepărtați răsadul din celula de semințe împingând globul de rădăcină și pământul din partea inferioară a celulei. Rezistați impulsului de a trage răsadul de tulpină, deoarece aceasta poate zdrobi și învineți firele de păr fine care sunt de fapt rădăcini de aer. Așezați răsadurile în noul recipient și adăugați amestecul de ghiveci în straturi, tamponând ușor fiecare strat pentru a îndepărta pungile de aer care vor lăsa rădăcinile să se usuce. 

Adăugați suficient amestec pentru ghivece pentru a îngropa aproximativ două treimi din tulpina plantei. Lăsați primele trei seturi de frunze deasupra amestecului. Îndepărtați orice alte frunze care altfel ar fi îngropate. Udați bine cu un îngrășământ lichid diluat 50%. Repetați cu îngrășământul diluat la fiecare 2 săptămâni până când plantele sunt gata pentru a fi transplantate în aer liber. 


Roșiile transplantate pot fi puse afară timp de câteva ore în fiecare zi, departe de lumina directă a soarelui. Creșteți gradul de expunere la lumina soarelui pentru a întări plantele tinere și pentru a le aclimatiza. Fiți conștienți de faptul că cu cât plantele petrec mai mult timp afară, cu atât vor avea nevoie de mai multă apă. Pe măsură ce planta tânără crește, pot fi folosite bețișoare mici pentru a le susține dacă încep să devină puțin lungi. Dar nu băgați un băț în mijlocul ghiveciului - acest lucru poate deteriora rădăcinile. În schimb, folosiți două sau trei bețe și așezați-le în jurul marginii exterioare a oalei.


Când ultima șansă de îngheț a trecut, plantele ar trebui să aibă o înălțime de aproximativ 20 până la 25 cm și să fie gata de transplantare în aer liber, în grădină.

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii