Ceaiul de rostopasca - beneficii

 


Puterea vindecătoare a celandinei este cunoscută încă din Antichitate. În Europa, planta era cunoscută în primul rând ca un remediu pentru verucile plantare (verucca) - și este folosită și astăzi în diferite preparate în acest scop. În schimb, planta a fost folosită în medicina tradițională chineză pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Celandina era cunoscută și sub numele de Laptele Diavolului, datorită sucului său acriș.  


Astăzi, Chelidonium majus este o componentă a plantelor combinate, deoarece s-a demonstrat că ingredientele sale ameliorează plângerile spasmodice ale tractului gastrointestinal.  


În general, aportul de celidonă în preparatele medicinale este în scădere. În Europa, există, prin urmare, doar câteva medicamente care conțin celandină, cum ar fi Iberogast.


Efectul celandinei asupra tractului gastrointestinal

În Iberogast®, Celandina contribuie în principal la activarea tonusului muscular în antrul stomacului. Componentele sale se leagă de receptorii serotoninei și prezintă efecte spasmolitice în intestin.


În plus, extractele de celandină din Iberogast®, la fel ca toate ierburile pe care le conține, poate alunga radicalii liberi.  


Cele mai multe dintre proprietățile antispastice ale celandinei sunt atribuite alcaloizilor conținuti, care favorizează digestia, ameliorează crampele și au efecte antiinflamatorii. În plus, alcaloizii sunt considerați a fi antivirali, antimicrobieni și antitumorali. În plus, au fost descrise proprietăți analgezice, coleretice și imunomodulatoare.


Alcaloizii sunt compuși care conțin azot care protejează plantele de boli și, datorită gustului lor mai ales amar, de prădători. De asemenea, se găsesc în roșii, vinete, fructe de padure goji și diverse ceaiuri.


Fapte interesante despre celandină

Stiai asta:


​​​​​Numele latin al celandinei se întoarce la cuvintele „coeli donum”, care înseamnă jertfă cerească? 

„Chelidonium”, numele botanic al celandinei, este derivat din cuvântul grecesc „chelidon” pentru rândunica? Probabil pentru că celandina începe să înflorească odată cu sosirea rândunelelor după iarnă. Într-o veche tradiție se spune că rândunelele își vindecă puii orbi cu sucul de celidonă.


Planta provine inițial din Europa Centrală, precum și din Asia? Astăzi, celandina se găsește în toată Europa. Coloniștii l-au adus și în America de Nord.


Celandina crește aproximativ 50 de centimetri înălțime și preferă zonele rezidențiale?


Chelidonium majus înflorește galben strălucitor de la sfârșitul lunii aprilie până în septembrie? 


planta este clar identificată prin sucul de lapte cu miros puternic, galben-portocaliu, care iese din plantă atunci când este tăiată? 


Aparține familiei papaveraceae și este înrudit cu macul?

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii