Ce plantam si ce nu plantam langa dovlecei ?

 


Dovlecelul este o plantă prietenoasă pentru începători, care produce de obicei un randament uriaș. O adevărată mină de aur, mai ales pentru cultivatorii autosuficienti. Pentru ca planta să crească și să se dezvolte sănătos, nu ar trebui să o crești în monoculturi.


Plantarea însoțitoare are multe avantaje pentru tine: pe lângă plantele mai rezistente, poți, de asemenea, să menții fertilitatea solului și să promovezi un ecosistem sănătos în grădina ta. 


Datorită rădăcinilor superficiale ale plantelor de dovleac, plantele cu rădăcini adânci merg bine lângă dovlecel. Legumele rădăcinoase precum sfecla, țelina și morcovul le completează bine. Aceasta înseamnă că nu există concurență pentru nutrienți.

Ceapa, prazul și ceapa primăvară se potrivesc bine în patul de dovlecei. În calitate de vecini de pat, ei țin unii dăunători, cum ar fi afidele, muștele de morcov și omizile fluture albe de varză, departe de patul tău, cu mirosul lor puternic.


Dacă vă creșteți dovleceii ca plante cățărătoare, puteți crește plante care acoperă pământul sub dovlecel. Salata verde sau ierburile pot folosi spațiul de la picioarele dovleceilor și pot acționa ca un strat de mulci. Pe de altă parte, puteți planta porumb sau floarea soarelui lângă dovlecei ca ajutor pentru cățărare, care servesc ca ajutoare naturale pentru cățărare și oferă suport plantelor.


Fasolea face, de asemenea, o bună recoltă mixtă cu plantele de dovlecel, deoarece, ca fixatori de azot, adaugă substanțe nutritive valoroase în sol. Dovlecelul foarte hrănitor poate beneficia de acest lucru și solul nu este epuizat. 


Plantele antagoniste pentru dovlecel pot avea un impact negativ asupra creșterii și sănătății plantelor. Pentru a promova sănătatea și creșterea plantelor de dovlecel, este indicat să le evitați și să alegeți în schimb plante care se susțin între ele și care creează un ecosistem sănătos, echilibrat în grădină.


Ridichile și cartofii sunt vecini nepotriviți pentru dovlecel, deoarece au cerințe nutriționale similare și concurează între ele, ceea ce poate duce la o creștere mai slabă a ambelor plante. Cartofii pot răspândi, de asemenea, boli, cum ar fi răspândirea târzie, care poate afecta și dovleceii.

Castraveții și dovleceii nu trebuie să fie plantați lângă dovlecei, deoarece aparțin aceleiași familii (Cucurbitaceae ) și, prin urmare, atrag dăunători și boli similare. Acestea se pot răspândi mai ușor atunci când plantele înrudite sunt plantate aproape unul de altul.

Leușteanul este, de asemenea, vecin nefavorabili pentru dovlecel. Leușteanul, cunoscut și sub numele de iarbă Maggi, este o plantă viguroasă care crește peste alte plante și le poate lua lumina și spațiul de creștere. 

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii