Papadia ca planta medicinala- ce parti se recolteaza ?

 



Planta de păpădie ( Taraxacum officinale ) a fost folosită în mod tradițional ca diuretic și ajutor digestiv. Dar se dovedește că planta populară ameliorează simptomele?


Iată câteva dintre potențialele beneficii pentru sănătate ale păpădiei, plus cum să vă bucurați de planta hrănitoare. 


Beneficiile Papadiei

Păpădia este promovată ca un ajutor diuretic și digestiv, dar cercetările clinice privind utilizarea păpădiei pentru sănătatea generală rămân limitate. Iată patru beneficii potențiale ale păpădiei. 


Poate acționa ca un diuretic

Papadia poate actiona ca un diuretic. Diureticele sunt substanțe care favorizează urinarea și excreția de sodiu, reducând astfel retenția de apă în organism. Medicamentele diuretice sunt uneori folosite pentru a ajuta la gestionarea unor afecțiuni precum hipertensiunea (tensiune arterială ridicată) și insuficiența cardiacă congestivă.

1


Un studiu a raportat o creștere semnificativă a frecvenței de urinare după ce participanții au consumat un extract de păpădie, cu toate acestea, studiul a fost de scurtă durată și limitat în dimensiune. Cercetătorii au studiat efectele extractului de păpădie asupra urinării pe parcursul unei singure zile și au inclus doar 17 participanți la studiu.

2


Un posibil motiv pentru efectul diuretic al păpădiei este conținutul moderat de potasiu . Potasiul funcționează în opoziție cu sodiul din organism. Cu alte cuvinte, cu cât consumi mai multe alimente bogate în potasiu, cu atât rinichii tăi excretă mai mult sodiu prin urină.

3


Deși nu există niciun rău în consumul de verdeață de păpădie pentru a ajuta la combaterea retenției de apă, sunt necesare cercetări mai ample pentru a confirma efectele diuretice ale suplimentelor de păpădie la oameni. 


Poate ajuta digestia

Timp de secole, păpădia a fost folosită de medicii din întreaga lume pentru a susține o digestie sănătoasă. Cel mai adesea consumată sub formă de tinctură sau ceai, păpădia a fost folosită pentru a gestiona indigestia, constipația și inflamația stomacului și ficatului.

4

Papadia a fost, de asemenea, folosită pentru a trata greața și pentru a stimula apetitul.

5


Verdeturile amare, cum ar fi verdeturile de papadie, pot ajuta la stimularea productiei de bila, un fluid produs in mod natural de ficat si care ajuta la descompunerea grasimilor din dieta in timpul digestiei. 


În plus, păpădia conține în mod natural inulină, un tip de fibră prebiotică care susține proliferarea bacteriilor sănătoase în intestin.

6


În timp ce păpădia pare să servească drept ajutor natural pentru problemele gastrointestinale precum constipația, gazele și indigestia, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul plantei în tratarea acestor simptome.

7


Sursă bună de vitamine și minerale

La fel ca majoritatea legumelor, verdețurile de păpădie sunt o sursă bună de vitamine și minerale importante, inclusiv fibre, potasiu , fier, calciu, magneziu, fosfor și vitaminele B.

4


O cană de verdeață de păpădie crudă, mărunțită, oferă aproape 20% din valoarea zilnică (DV) atât pentru fier, cât și pentru calciu.

8


Aceeași dimensiune de porție oferă, de asemenea, mai mult de 50% din DV pentru beta-caroten, un antioxidant puternic . Antioxidanții ajută la eliminarea compușilor dăunători numiți specii reactive de oxigen care dăunează țesuturilor și cresc riscul de a dezvolta boli în timp.


Posibil protector împotriva cancerului

Câteva studii au examinat rolul plantei de păpădie în tratamentul și prevenirea cancerului. Deși este posibil ca anumiți compuși din păpădie să contribuie la reducerea creșterii tumorii canceroase, nu există suficiente dovezi pentru a susține utilizarea suplimentelor de păpădie pentru prevenirea sau tratamentul cancerului în acest moment.  


Cum să identifici păpădia 

Plantele de păpădie sunt considerate buruieni globale de grădină.

4

Ele cresc din abundență în diferite țări și clime și se găsesc adesea crescând în peluze înierbate și de-a lungul drumurilor. 


Un alt nume pentru planta de păpădie este „dintele de leu”, posibil datorită marginilor zimțate ale frunzelor sale. Păpădiile sunt, de asemenea, cunoscute pentru florile lor galbene vibrante și pentru globurile albe care le înlocuiesc mai târziu în ciclul de viață al plantei. 


Cum să-l adaugi în dieta ta

Fiecare parte a plantei de păpădie (inclusiv rădăcina, frunzele și florile) este comestibilă și fiecare parte a fost folosită în diferite scopuri medicinale.


Verdețurile de păpădie – frunzele plantei – sunt porțiunea cel mai frecvent consumată a plantei. Încercați verdeața de păpădie sotă cu aromatice antiinflamatoare precum ceapa și usturoiul pentru o garnitură aromată. De asemenea, puteți adăuga verdeață de păpădie în supe, tocane și salate de casă. 


Planta de păpădie poate fi folosită și pentru a face băuturi. Rădăcina prăjită a plantei de păpădie este uneori consumată ca alternativă la cafea.

9

Din păpădie pot fi făcute și vinuri și ceaiuri de păpădie. 


Companiile de suplimente comercializează produse pe bază de păpădie, cum ar fi extracte și capsule, pentru o varietate de utilizări, de la „bunăstare generală” la „deblocare” și susținerea funcției vezicii biliare.


În timp ce planta a fost folosită de secole pentru a trata o varietate de simptome, există dovezi clinice limitate că suplimentele de păpădie este utilă pentru sănătatea generală în acest moment. 


Dozare și siguranță 

Când este consumată ca aliment întreg (cum ar fi verdeața de păpădie gătită), păpădia este sigură de consumat. Cu toate acestea, persoanele care sunt alergice la plante precum ambrozia, crizantemele, gălbenelele și margaretele ar putea trebui să fie precaute atunci când consumă păpădie. Aceste plante sunt legate de păpădia și, prin urmare, pot provoca și reacții alergice.


Se cunosc mai puține despre siguranța și doza optimă de păpădie în formă suplimentară. Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, nu este clar dacă este sigur să consumi păpădie în doze mai mari decât cele care se găsesc în mod natural în întreaga hrană în timpul sarcinii și în timpul alăptării. 


Interacțiuni potențiale medicamentoase

Potențialul suplimentelor de păpădie de a interacționa cu medicamentele comune este în mare parte teoretic. 


De exemplu, cercetările limitate sugerează că planta de păpădie poate ajuta la prevenirea coagulării sângelui. Ca atare, suplimentele de păpădie pot spori efectele medicamentelor care subțiează sângele, crescând potențial riscul de vânătăi sau sângerare dacă sunt luate în combinație cu aceste medicamente.

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii