Trucul meu SECRET pentru a crește CEAPĂ! Asigurați-vă că faceți acest lucru înainte de plantare - capetele vor fi DE DOUA ORI mai mari și vor fi lipsite de dăunători!

 


Primăvara devreme este momentul să plantezi ceapă albă și roșie.

Ca și în cazul altor culturi, ceapa este atacată de diverși dăunători.

Pe lângă pregătirea patului de flori, este importantă și pregătirea materialului săditor.

Canalul YouTube Producția de fructe și legume a oferit sfaturi despre cum să plantați ceapa și să obțineți o recoltă sănătoasă.

Pe lângă faptul că ceapa se caracterizează prin germinare și creștere rapidă, poate suferi de diverse boli și este atacată și de dăunători.

Pentru a preveni dezvoltarea infecțiilor, este necesară dezinfectarea materialului săditor.

Vă vom sfătui cum să-l protejați de putregaiul cepei sau de nematozi și cum să obțineți cele mai mari capete de ceapă.

Ceapa suferă cel mai adesea de mucegai, rugină și putregai.

Pentru a-i asigura germinația uniformă, este necesar să pregătiți bulbii și să-i înmuiați pentru a le activa.

Mai întâi, efectuați o inspecție vizuală, îndepărtați bulbii mici și bolnavi.

De asemenea, le puteți sorta după dimensiune.

Dacă sunt de dimensiuni diferite, are loc o germinare neuniformă.

Dacă ceapa are o coajă exterioară care poate fi curățată, faceți-o.

Cel puțin puteți vedea cum sunt sub el.

Pe lângă înmuiere, ceapa trebuie și încălzită, ceea ce se face cel mai bine prin plasarea recipientului cu ele lângă calorifer.

Cel mai bine este să faceți acest lucru chiar înainte de plantare.

Un proces rapid de încălzire este atunci când sunt scufundate timp de 2-3 ore în apă caldă cu o temperatură de aproximativ 40-50°C.



Există diferite tehnici de înmuiere a cepei.



Este esențial să se înmoaie o jumătate de oră, până la 2 ore în apă la o temperatură de 30°C.

După înmuiere, bulbii sunt plantați imediat.


O altă metodă de înmuiere este într-o soluție de sare.

Soluția se prepară adăugând 1 lingură de sare la 1 litru de apă caldă, unde temperatura apei ar trebui să fie în jur de 40-50°C.

Amesteca totul bine.

Ținem ceapa înmuiată în ea maxim o jumătate de oră.

Este bine să le înmoaie mai întâi în apă curată timp de 2 ore, și abia apoi într-o soluție de sare, pentru a absorbi mai bine sarea.

Apoi trebuie clătite de 3 până la 4 ori cu apă curată.

Sarea de bucătărie și de mare pot fi folosite pentru dezinfecție.

O soluție de sare poate ajuta la protejarea ceapei de dăunători.

Atenție, însă, sarea este greu de spălat din sol și îi afectează negativ calitatea pe termen lung, așa că nu tratați direct solul cu sare.

Cu toate acestea, cenușa de lemn va funcționa la fel de bine ca și sarea.

Îl poți turna direct în sol și, pe lângă faptul că îl scapă de dăunători, cenușa acționează și ca un excelent îngrășământ.

Pentru soluție, folosiți 250 g de cenușă la 5 litri de apă.

Se amestecă bine și se scufundă ceapa în ea timp de 10 minute.


Cenușa acționează ca un stimulator de creștere și în același timp dezinfectează.

Când turnați cenușa direct în pământ, aplicați-o de cel mult 3 ori în timpul sezonului de creștere.

Există, de asemenea, mai multe condiții pentru aplicarea acestuia.

Puteți stropi solul în pregătirea înainte de însămânțare sau înainte de plantare.

De asemenea, puteți pregăti o soluție pentru udarea cepei după plantare.

Este suficient să dizolvați 250 g de cenușă în 10 litri de apă și să o lăsați să stea câteva zile.

Sau puteți pregăti o soluție pentru înmuierea cepei înainte de plantare.

Când se aplică direct, o cană de cenușă (100 g) este suficientă pentru aproximativ 1 m2.

Apoi trebuie să sapi bine solul.

Comentarii