Racituri de porc , pui , curcan sau vita

Imi amintesc ca raciturile erau in copilarie reteta mea preferata pe timpul iernii. Imi placea la nebunie gelatina , atat ca sa o consum cat si sa ma joc cu ea in farfurie. Raciturile de porc sunt cele mai frecvente gatite si servite racituri, mai ales in zona Ardealului. Aici sunt numite aituri, care vine la ai care inseamna usturoi. Ingredientele necesare pentru o racitura delicioasa de porc sunt : picioare de porc (adidasi) , muschi de porc, sorici, sare, piper, boia, 1 capatana usturoi, frunze de dafin. Pentru inceput trebuie sa tinem picioarele de porc cateva ore in apa calduta, asta in cazul in care au fost puse la afumat si tinute in saramura. Altfel, raciturile vor fi foarte sarate. 

 Apoi se pun intr-o oala adanca impreuna cu muschiul si soricii si se acopera cu apa, aproximativ vreo doua degete peste ele si se pun la fiert la foc mic. Fierberea raciturilor dureaza destul de mult vreo 4 ore si sunt gata cand carnea se desprinde usor de pe oase. Cu 10 minute inainte de oprirea focului se adauga usturoiul zdrobit, frunzele de dafin, piperul si eventual, sare. Se scoate carnea si se lasa sa se raceasca apoi se taie in fasii si se pun bucatile in farfurii. Supa de carne ramasa se strecoara si se toarna in boluri , peste carne si sorici. 

Se pune la loc rece cel putin 12 ore. In cazul in care nu aveti picioare de porc puteti folosi gelatina alimentara , pe care o dizolvati in supa dupa instructiunile de pe pachet. Peste boluri se presara boia si putin piper, in mod egal. Se verifica inainte de servire si gelatina trebuie sa fie tare si consistenta. Daca este inca apoasa se mai lasa in continuare la rece. Aceasta este o reteta originala, dar se pot pune si morcovi si ceapa. In acest caz , legumele se pun spre finalul fierberii si se pot pune bucati de morcovi in racitura sau se arunca impreuna cu oasele. Raciturile de pui sunt putin mai usoare la stomac ca si cele de porc. Ca si la raciturile de porc avem nevoie de carne de pui cu multe oase, eventual daca aveti labele de pui le pueti folosi caci vor ajuta mult la gelatinizare, 1 capatana de usturoi si legume precum morcovi, telina, pastranac , ceapa.

 Legumele se spala si se curata. Se fierb toate ingredientele pana ce carnea cade de pe oase. Raciturile de pui se fierb mai putin ca si cele de porc. Dupa ce au fiert se scot, se lasa sa se raceasca si se taie frumos in bucati. Se aseaza in farfurii adanci se strecoara apa in care au fiert si se toarna peste ingredientele taiate. Pe lasa la rece iar la servire se intorc si se servesc pe un platou. In cazul raciturilor de vita avem nevoie de picioare de vita, cele care le folosim si la ciorba de burta, 1 capatana de usturoi , piper, sare, muschi de vita, piper. Carnea de vita se fierbe obligatoriu in apa cu o lingura de sare pentru a o ajuta sa spumeze. Daca carnea nu spumeaza gelatina nu va fi transparenta ci va avea o culoare albicioasa. Cand spuma de formeaza este necesar inlaturarea ei imediata, cu ajutorul unei linguri. Carnea se lasa sa fiarba 3 -4 ore la foc foarte mic. Raciturile nu se fierb de loc la foc mare caci nu va iesi zeama din oase, care de fapt ajuta la gelatinizarea apei. In rest ,se procedeaza la fel ca la retetele de mai sus, de racituri de porc si pui. La raciturile de curacan se foloses in special aripile si spatele curcanului. Varianta cea mai delicioasa a raciturii de curcan contine , pe langa carnea de curca, ceapa, morcovi , bucati de masline negre, bucati de oua fierte, un pahar de vin alb. Este una dintre cele mai apetisante piftii.

Comentarii