Metode naturale impotriva gandacului de Colorado

 Gândaciil Colorado ( Leptinotarsa ​​decemlineata ) sunt un dăunător atât de obișnuit în grădinile casnice, încât sunt adesea numiți doar „insectei de cartof”. Atât formele adulte, cât și larvele mestecă frunze și pot defolia complet o întreagă cultură dacă nu sunt implementate metode naturale de control. Hrănirea lor poate reduce semnificativ randamentul și, în unele cazuri, poate chiar ucide plantele. Plantele gazdă alternative includ roșii, ardei și vinete.

Gândacii care iernează ,hibernează în sol sau în resturile de grădină, apar în primăvară. În acest moment, nu au suficientă energie pentru a zbura și trebuie să meargă în căutarea unor plante gazdă adecvate. Femelele depun ouă galbene portocalii în ciorchini pe partea inferioară a frunzelor. În 4-15 zile (în funcție de temperatură) apare eclozionarea, iar larvele vorace încep să se hrănească cu frunziș până la o lună. Când sunt maturi, cad din plantă, intră în sol , apărând ca adulți 5-10 zile mai târziu. În fiecare an există 1 până la 3 generații.

Cum se controlează

  1. Cultivați soiuri rezistente atunci când este posibil.
  2. Dimineața devreme, scuturați gândacii adulți de pe plante  și aruncați dăunătorii capturați în apă cu săpun.
  3. Insectele benefice , cum ar fi buburuzele,  se hrănesc cu ouă și cu larvele tinere.
  4. Pentru a împiedica mișcarea adulților care iernează, mulciți cu cel puțin 2-3 centimetri adâncime cu un strat de paie sau fân curat de îndată ce plantele apar.
  5. Mai multe aici :

Comentarii