Ciupirea florilor - muscate, petunii, crizanteme

 A ciupi sau a nu ciupi? Aceasta este întrebarea. Ciupitul este o tehnică care poate modela o plantă; creșterea producției de ierburi, flori și fructe; determina marimea florilor si a fructelor si chiar mentine gradina ta inflorita mai mult timp. Dar ciupirea nu este răspunsul pentru fiecare plantă. Deci, ce plante ar trebui să le ciupiți și cum?

Ciupitul este o formă de tăiere. Puteți face acest lucru fără alte instrumente decât cu vârful degetelor și unghiile, deși, dacă aveți de făcut multe ciupituri, foarfecele vă vor salva manichiura. Prin „ciupire”, mă refer la îndepărtarea noii creșteri fragede de la capătul tulpinii.

Ciupiți cât mai aproape posibil de nodurile frunzelor, având grijă să nu răniți mugurii mici de dedesubt. De fiecare dată când scoateți o tulpină principală, planta dvs. va încerca să crească două tulpini noi sub ciupit sau tăiat. Această tehnică ușoară încurajează plinătatea și, de asemenea, ajută la menținerea sub control a dimensiunii plantelor. Forțează majoritatea plantelor să devină mai stufoase și mai pline decât să își concentreze energia pentru a deveni mai înalte.  

Busuiocul, tarhonul, cimbrul, salvia, mușcatele parfumate și gălbenele răspund bine la ciupire. Oregano și cimbru cresc cel mai bine atunci când sunt ciupite sau tăiate la aproximativ jumătate din lungimea lor. Ciupirile frecvente pot menține rozmarinul și lavanda la o dimensiune ușor de controlat în timpul creșterii lor de primăvară și vă pot furniza o mulțime de ierburi pentru gătit. Tăiați tulpinile lemnoase cu cel mult o treime.

Multe flori beneficiază de ciupire sau tăiere, recompensându-vă cu încărcături de flori. Dar merită să cunoașteți câteva flori cărora nu le place acest tratament, deoarece o ciupire nedorită vă poate elimina întreaga recoltă pentru sezon. Nu ciupiți campanula, coaja de cocoș, delfiniu, mărarul, stoc,ul larkspur și  floarea-soarelui.

Comentarii