Cand se planteaza ceapa ? Care este perioada ideala de plantare a arpagicului?

 



În ceea ce privește temperaturile, ceapa ( Allium cepa ) este o plantă rezistentă, care poate crește aproape în orice perioadă a anului. Majoritatea oamenilor le plantează fie la începutul primăverii pentru o recoltă la începutul verii, fie multe plantează semințe la sfârșitul verii sau la începutul toamnei pentru o recoltă de primăvară iernată.


De departe, cel mai important lucru de știut atunci când stabiliți momentul pentru plantarea cepei este durata zilei pentru bulbare. Pentru a forma bulbi corespunzători, ceapa are nevoie de un anumit număr de ore de lumină naturală într-un sezon de vegetație. 

Puteți planta ceapă aproape în orice perioadă a anului (mai ales dacă creșteți pentru ceapă verde), dar momentul dvs. va afecta dimensiunea cepei pe care o recoltați și momentul în care acestea sunt recoltate. Ceapa va primi semnalul pentru a forma bulbi atunci când durata zilei din zona dvs. primește numărul corect de ore de lumină pentru soi.


Mărimea unui bulb de ceapă finit este direct legată de mărimea și numărul de frunze de ceapă verde de pe partea superioară a plantei (aceasta devin straturile de ceapă). Deci, scopul tău este să crească cât mai multe frunze pe o plantă de ceapă înainte de a începe semnalul către bulb în zona ta. Aceasta înseamnă că doriți să începeți ceapa cât mai devreme posibil. 


Cu cât amânați plantarea cepei în primăvară, cu atât plantele voastre de ceapă vor fi mai mici când vor începe să bulbeze, ceea ce înseamnă ceapă mai mică. Dacă așteptați prea mult, plantele nu vor avea suficient timp să se maturizeze înainte de a începe bulbul.


Vă recomandăm să plantați bulbii de  ceapă începută cu cel puțin o lună înainte de ultimul îngheț pentru plantarea de primăvară. 

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii