Cutivare ceapa rosie

 Una dintre legumele preferate pe care le cultivam in gradina este ceapa, in special ceapa rosie care este mai inchisa la culoare , aproape violet.

Ceapa rosie este considerata mult mai gustoasa decat cea alba sau galbena si este folosita mai des la gatit.

Pentru a creste ceapa rosie cu succes trebuie sa stiti ca este mai pretentioasa cand vine vorba de calitatea si valoarea nutritiva a solului. De aceea este bine sa-i oferim o pozitie speciala si potrivita in gradina.

Terenul pe care o plantam trebuie sa fie de buna calitate, tocat si cu mult humus. Daca nu puteti adauga gunoi de grajd la pregatirea solului ar fi bine macar sa folosim ingrasamant mineral NPK.

Distanta dintre randurile de ceapa rosie variaza intre 15 i 25 de cm  , in functie de dimensiunea bulbilor soiului pe care il plantam. Distanta intre bulbi este de 10-15 cm deoarece trebuie sa permita dezvoltarea corecta a sistemului radicular. In plus , aceasta distanta ne permite sa dezgropam cu usurinta ceapa i sa curatam buruienile mai usor.

Adancimea de plantare a bulbilor este pana la 6 cm iar coditele trebuie acoerite cu 2 cm de pamant afanat. Temperatura optima pentru dezvoltarea cepei rosii este cuprinsa intre 12 si 25 de grade Celsius.

Plantele tinere pot rezita la temperaturi negative, pe termen scurt de pana la -1 C. In timp ce plantele mai mature pot rezista la temperaturi si mai scazute cuprinse intre -3 - -5 grade C.

Temperatura minima pentru germinare si rasarire a cepe rosii este de 2 -3 grade C.

Ceapa rosie este foarte pretentioasa cand vine vorba de umiditate. Asta inseamna ca trebuie udata in mod regulat iar acest lucru va va oferi capete mai mari si mai uniforme.

Pe langa udare este importanta si lucrarea regulata a solului. Si anume, este posibil ca in timpul vegetatiei, solul sa devina compact si prin urmare este nevoie sa il prasim des.

Ceapa rosie este o leguma foarte sanatoasa si utila si cel mai bine este sa o folositi in forma proaspata. Previne formarea cheagurilor, are efecte anticancerigene , antiinflamatorii si stimuleaza circulatia sangelui.

Acestea sunt motive suficiente pentru ca aceasta leguma sa fie o obisnuota in gradinile noastre.

Mai multe in videoclipul meu de mai jos :


Comentarii