Cum face conopida seminte ?

 Dacă ești ca majoritatea grădinarilor, plantele tale de conopidă nu au produs niciodată semințe. Ca și alți membri ai familiei Brassica, aceste plante trimit tulpini doar în al doilea an.

Este nevoie de două sezoane de creștere pentru ca o conopidă să producă semințe. În primul, planta face capul. Dacă capul este lăsat necules, păstăile de semințe ies din el în vara următoare. Pentru ca acest lucru să se întâmple într-un climat rece, trebuie să sapi plantele toamna, să le depozitezi iarna și să le replantezi primăvara.

Dacă scopul tău este să salvezi semințele de conopidă, lasă deoparte cel puțin șase dintre cele mai sănătoase plante ale tale si replanteaza-le la primavara.


Tulpinile mature ale semințelor de conopidă pot atinge 50 cm înălțime. Semințele se cuibăresc în păstăi care cresc de-a lungul stocului, maturându-se de jos în sus în decurs de câteva săptămâni. Păstăile sunt gata de recoltat atunci când devin maro deschis și casante și nu ar trebui să le culegeți până când nu sunt complet coapte.


 Semințele pot fi păstrate până la cinci ani. 

Probleme potentiale

Ca plantă de încrucișare, conopida se va poleniza încrucișată cu toți ceilalți membri ai familiei brassica. Lista include broccoli, varza de Bruxelles, varza, gulița, gulii.  Se recomandă o distanță foarte mare între conopida și alte brassica inflorite pentru a asigura rezultate bune. Lăsați doar plantele cele mai viguroase să înflorească. Dacă vreo plantă dezvoltă boli sau este deteriorată, trageți-le -- salvați semințele numai de la cele mai puternice și mai sănătoase plante.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii