Cand si la ce distanta se planteaza cartofii ?

 

Tăierea cartofilor de sămânță în bucăți mai mici este o metodă controversată. Susținătorii săi susțin că dacă respecți toate măsurile de igienă, atunci vei ajunge să ai câte o producție triplă. Putem tăia un tub mare în 3 bucăți mai mici (fiecare având cel puțin un ochi), iar fiecare bucată va produce în mod normal o plantă. Dacă nu am tăia acest tub mare în bucăți și am prefera mai degrabă să-l plantăm întreg, acest tubercul ar produce o singură plantă. Astfel, tăierea cartofilor mari de sămânță crește cu siguranță randamentul. Totuși, dacă există un tubercul infectat, prin această metodă, boala se va răspândi rapid la toți tuberculii prin cuțitul sau foarfeca pe care o folosim pentru a tăia cartofii. 

 Plantele de cartofi devin destul de mari, iar rădăcinile lor au nevoie de mult spațiu subteran pentru a crește și a se extinde. O distanță de aproximativ 1 picior între plantele de cartofi asigură că vârfurile plantelor vor avea spațiul necesar pentru a atinge dimensiunea maximă și pentru a oferi depozite maxime de nutrienți și zaharuri necesare tuberculilor de cartofi pentru a se dezvolta. Cartofii sunt alcătuiți în principal din amidon, zaharuri și apă, trei componente care sunt transferate la rădăcini în timpul producției de plante. Plantele de cartofi sunt cultivate din secțiuni de tuberculi întregi care au fost tăiați pentru a conține cel puțin un ochi, care este o floare mică care crește într-o plantă. 

Secțiunile sunt plantate în șanțuri de aproximativ 6  până la 8 cm adâncime și acoperite cu 4 cnde pământ. Distanța dintre rânduri la 60 până la 90 cm oferă spațiu pentru cultivare, plivire și aplicarea îngrășămintelor, precum și recoltare, ceea ce necesită săparea plantelor pentru a ajunge la cartofi. Pe măsură ce o plantă de cartofi crește, solul ar trebui să fie îngrădit în jurul bazei sale pentru a umbri tuberculii în curs de dezvoltare de lumina soarelui. Expunerea la soare are ca rezultat petele verzi observate pe unii cartofi care au crescut prea aproape de suprafața solului. Cel mai bine este să așteptați cel puțin două săptămâni după ce vița de vie de cartofi se ofilesc pentru a începe recoltarea cartofilor. Procedând astfel, tuberculii au timp să se vindece, un proces în care pielea lor se usucă, făcându-i mai puțin predispuși la exfoliere,

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii