Combaterea gândacilor de Colorado – 3 remedii populare și eficiente!

 Gândacul de cartofi de Colorado ( Leptinotarsa ​​decemlineata ) va mânca aproape orice, dar alimentele preferate ale acestei insecte sunt din familia mănădelelor și planta de cartofi suferă de obicei cele mai grave daune. Acești gândaci sunt destul de ușor de observat cu corpuri rotunde, cocoașe și dungi distincte portocalii și negre. Crescători prolifici, fiecare femelă poate 20 până la 60 de ouă odată. Odată ce ouăle eclozează, larvele, mici insecte portocalii cu capete negre și rânduri de pete negre de-a lungul părților laterale, provoacă majoritatea daunelor cartofilor și altor plante de nuanțe, care includ ardeii, vinetele și roșiile. Au pofte vorace și pot defolia treptat o plantă în întregime.


Odată ce larvele încep să eclozeze, o cultură poate fi decimată rapid. Gândacii adulți sunt greu de scăpat deoarece au rezistență adaptată la metodele de combatere, atât convenționale, cât și organice. Drept urmare, cele mai bune arme pentru a face față gândacului de cartofi din Colorado sunt vigilența și viteza.


Există mai multe metode care pot ajuta atunci când plantele sunt deja infestate. Toate necesită să acordați o atenție deosebită la ceea ce se întâmplă în grădină și să acționați rapid. Dacă începi să lupți împotriva gândacilor de îndată ce vezi dovezi ale acestora, ai șanse mai mari să-ți salvezi recolta de cartofi. Cel mai bine este să observați dăunătorul în stadiul de ou sau larva, deoarece se estimează că până la 75% din daune au loc înainte ca larvele să se maturizeze în gândaci adulți. 


Aplicați ulei de neem după cum este necesar. Acesta este insecticidul organic al grădinarilor și face minuni. Uleiul de neem este extras din semințele copacului de neem și conține mai mulți compuși găsiți în pesticidele comerciale. Funcționează prin reducerea hrănirii insectelor și interferând cu sistemul hormonal, împiedicând capacitatea acestora de a se reproduce. 2


În timp ce uleiul de neem este considerat un pesticid organic, amintiți-vă că doar pentru că un produs este considerat organic nu înseamnă că este inofensiv pentru oameni. Termenul „organic” înseamnă că produsul este făcut din ingrediente naturale, nu că nu este toxic.


Încurajați prădătorii naturali

Gângărițele și gărgărițele mănâncă larvele gândacului de cartofi de Colorado. Pot fi introduse artificial dacă grădina ta nu le are deja. Insectele prădătoare singure nu sunt suficiente pentru a controla populația, dar pot fi un instrument al arsenalului.


Plantarea unei grădini prietenoase cu păsările va ajuta, de asemenea, deoarece păsările se hrănesc cu adulți și larve. Îi poți atrage în curtea și grădinile tale furnizând o sursă de apă, cum ar fi o baie pentru păsări, hrănitori de semințe și locuințe. De asemenea, este o idee bună să plantezi câteva surse suplimentare de hrană, cum ar fi floarea soarelui, în grădina de legume.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii