Cum se face calcificarea solului și de ce este importantă pentru plante sănătoase și puternice?

 Calciul este esențial pentru formarea rădăcinilor, tulpinilor și a noii creșteri la plante. Nutrientul formează pectat de calciu, pe care plantele îl folosesc pentru a construi pereții și membranele celulare. În consecință, calciul ajută la asigurarea rigidității plantelor. Plantele folosesc, de asemenea, calciul pentru a crea carbohidrați precum celuloza și amidonul. În plus, calciul este benefic pentru solul din grădină. Îmbunătățește structura solului, ajutând particulele de sol să se lipească.



Simptomele deficienței de calciu la plante apar de obicei la o nouă creștere. Simptomele tipice includ încetinirea creșterii, frunzele distorsionate și pete galbene palide între nervurile frunzelor.

Tulpinile slabe, înflorirea prematură și căderea mugurilor  sunt câteva semne suplimentare ale deficienței de calciu la plante. În anumite legume, cum ar fi roșiile , deficiența de calciu provoacă o tulburare numită putregaiul capătului florii. O pată moale apare la capătul roșii, iar pata devine mai lată și mai întunecată pe măsură ce fructul se mărește. În cele din urmă, pata se scufundă sau se aplatizează, iar suprafața devine fermă.

Aceiasi problema poate aparea la dovlecei, cand apare putrezirea fructului. De asemenea , apare frecvent la pepeni , atat verzi cat si galbeni. La ardei, lipsa de calciu a solului este cea mai evidenta.

Dintre legumele care au cerinte ridicate de calciu amintim, morcovii, varza, broccoli, conopida , telina,pepenele galben, salata verde.

Dacă plantele tale prezintă semne de deficiență de calciu, un aditiv pentru sol poate furniza nutrienții lipsă. Cu toate acestea, uneori, nivelurile scăzute de calciu din sol nu sunt de vină pentru simptomele deficienței plantelor. Solul tău ar putea conține mult calciu, dar nu este disponibil pentru plante. Un test de sol poate indica dacă solul dumneavoastră ar beneficia de calciu suplimentar și care aditiv este cel mai bun.


Cum să adăugați calciu în solul de grădină

Calcarul (varul) sau gipsul furnizează solul grădinii cu calciu. Dacă solul tău este acid, adăugarea de calcar ajută la creșterea majorității culturilor de legume prin creșterea alcalinității. De exemplu, dacă pH-ul solului este sub 5,5, adăugați  până la 1 kgd e var dolomitic la 100 de metri pătrați pentru a crește pH-ul.

Adăugați varul înainte de a planta legumele sau alte plante pentru a lăsa timp să se dizolve în sol. 

Pentru solurile care au un pH de 6,5 până la 6,7, ghipsul este o alegere mai bună pentru adăugarea de calciu, deoarece nu modifică pH-ul solului. Înainte de a planta plantele, răspândiți aproximativ 1 până la 2 kilograme de gips pe 100 de metri pătrați și săpați-l în sol.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii