Cum sa cultivi cimbru in gradina

 Primul lucru de luat în considerare atunci când cumpărați sau plantați cimbru este că există două tipuri principale de cimbru: ornamental și culinar. Cimbrul este o categorie largă, iar majoritatea soiurilor sunt ornamentale. Cele mai comune trei tipuri de cimbru culinar sunt franțuzești , lămâie și chimen .

Cimbrul culinar este o plantă perenă rezistentă , care este veșnic verde în majoritatea zonelor de grădinărit. Este tolerant la secetă și prietenos cu polenizatorii. 

 Dacă vă creșteți cimbrul într-un recipient, nu ezitați să-l lăsați afară și lăsați-l să intre într-o stare latentă peste iarnă. Frunze noi vor apărea la începutul primăverii.


Cum să plantezi cimbru

Unde : Cimbrul este o altă plantă culinară care face ca aducerea aromei proaspete în bucătărie să fie un proces ușor. Se dezvoltă în condiții calde, iubește plin soare și nu are nevoie de udare sau atenție constantă. Plantați cimbru în ambele recipiente și în grădină. Îmi place să-l plantez pe al meu lângă rozmarinul meu, deoarece nevoile lor sunt aproape identice. Am lăsat chiar și câteva dintre plantele mele de cimbru să înflorească, pentru că albinelor le place foarte mult.

Când : Ca și menta , cimbrul se poate dovedi dificil să pornească de la semințe. Am găsit cele mai bune rezultate fie prin propagare din butași, fie prin stratificare. Am cumpărat doar trei plante de cimbru de la centrul de grădinărit și, prin butași, acum am cimbru în toată grădina mea. Indiferent de metoda de înmulțire pe care o alegeți, plantați plante tinere de cimbru numai după ce temperatura solului atinge 15°C, cu aproximativ 2 până la 3 săptămâni înainte de ultimul îngheț.

Inmultiti din butași : tăiați un butaș de trei cm chiar de la vârful unei tulpini, aplicați hormonul de înrădăcinare pe porțiunea expusă a tulpinii și plantați-l fie în nisip steril, fie în vermiculit. Rădăcinile vor apărea în aproximativ șase săptămâni. Transferați într-o oală mică, lăsați rădăcină să se formeze și apoi transferați într-un vas mare sau direct în grădina dvs.


Cimbrul are nevoie de o zonă de creștere cu multă lumină solară. În interior , găsește o fereastră însorită pentru cimbrul tău. În grădină, se intercalează printre alte plante perene tolerante la secetă într-o zonă care primește soare plin.

Apă : Cele mai multe soiuri de cimbru sunt rezistente la secetă, așa că udați temeinic numai atunci când solul este complet uscat.

Spațiere : Cimbrul este un cultivator viguros, așa că asigurați-vă că spațiul corespunzător. Plantați oriunde între 24- 50 cm, în funcție de soiul specific.

Plantare însoțitoare : Cimbrul se dezvoltă în condiții însorite, așa că dacă cultivați cimbru în recipiente, plantați cu rozmarin, care are și nevoi similare de udare. În grădină, plantați alături de căpșuni, varză, roșii, vinete, broccoli și varză de Bruxelles.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii