Cum prevenim alungirea rasadurilor ?

 Alungirea rasadurilor este o problema destul de comuna mai ales in cazul rasadurilor crescute in casa sau interior. Răsadurile au de obicei tulpini slabe întinse și arată fragile. S-ar putea să se aplece înainte , mai degrabă decât să crească drepte cu o tulpină puternică.

Răsadurile se întind cu disperare spre sursa de lumină, atât de mult încât tulpinile lor cresc prea lungi și se înclină proporțional cu frunzele lor. Sfarsesc cu tulpini palide, slabe si frunze mai putine, mai mici decat rasadurile sanatoase.

Dacă nu este corectată, starea le poate slăbi tulpinile, le poate împiedica creșterea sau le poate face fără apărare împotriva dăunătorilor și bolilor. Sunt puțin mai dificil să se întărească și sunt mai puțin probabil să reziste vântului și ploii odată ce sunt în pământ.

Vestea bună este că răsadurile alungite pot fi de obicei reparate înainte de a fi prea târziu.

Răsadurile au tendința naturală de a crește spre lumină. Când sursa de lumină este prea slabă sau prea îndepărtată, răsadurile intră în modul de supraviețuire și cresc rapid în înălțime pentru a încerca să se apropie de acea lumină. Din păcate, există doar atât de mult de creștere pe care un răsad poate face și ceea ce câștigă în înălțime, se sacrifică în circumferință, rezultând tulpini subțiri și fragile.

Acesta este motivul pentru care, cu semințele începute în pervaz, s-ar putea să observați că răsadurile se înclină spre soare, uneori până la punctul de a se îndoi complet în lateral.

Cu semințe mici, este tentant să le împrăștiați pur și simplu într-o tavă mare și să subțiați răsadurile pe măsură ce cresc, dar distanțarea adecvată ajută la prevenirea răsadurilor alungite de asemenea. Dacă nu le gestionați în timpul dezvoltării inițiale, răsadurile supraaglomerate vor încerca să crească din ce în ce mai înalte, pe măsură ce concurează între ele pentru lumină.

Plasați rasadurile într-o fereastră orientată spre sud, cantitatea medie de lumină solară la sfârșitul iernii până la începutul primăverii (când are loc de obicei începerea semințelor) este mult mai mică decât cele 12 până la 16 ore necesare pentru o dezvoltare puternică a răsadului. Nu semanati prea devreme - cu cat ziua este mai lunga , cu atat avem rasaduri mai groase.

Luați în considerare ferestrele de lux cu acoperiri care blochează UV sau reflectorizante și se transmite și mai puțină lumină. Daca nu aveti lampi puteti folosi trucul cu folia de aluminiu care mareste cantitatea de lumina primita.

Chiar dacă vă pulverizați în mod religios răsadurile cu o sticlă de pulverizare, nu există nicio garanție că apa ajunge până la fund (mai ales dacă semănați semințele în recipiente mai adânci).

Udarea de jos asigură că întregul mediu de pornire a semințelor este umed și încurajează rădăcinile să se răspândească în jos.

Pentru a vă hidrata pe deplin răsadurile, puneți ghivecele pentru răsaduri într-o tavă, umpleți tava cu apă și lăsați ghivecele să „elimine” atâta umiditate cât au nevoie. 

Pentru a promova o bună sănătate a plantelor și pentru a împiedica răsadurile să se întindă pentru lumină, distanțați-le la cel puțin un cm sau doi, odată ce dezvoltă primele frunze adevărate.

Fertilizam rasadurile cu ingrasamant pe baza de fosfor, care intareste radacinile, din magazin, sau  natural din coji de ceapa, coji de banane sau cenusa din lemn.

Comentarii