Leustean - plantare si ingrijire in gradina

 Leusteanul , Levisticum officinale , este o plantă comestibilă și perenă rezistentă, care poate atinge până la 2 m înălțime. Frunzișul este verde strălucitor și atrăgător divizat, mai degrabă ca pătrunjelul cu frunze plate, iar tulpinile sale înalte sunt acoperite cu flori mici de culoare galben-verzuie vara. Leușteanul are o aromă asemănătoare țelinei și adaugă un element de carne preparatelor. Frunzele pot fi gătite ca legumă verde în supe și tocane, iar frunzele fragede și tinere adăugate la salate. Semințele sunt de asemenea comestibile și au o gamă largă de întrebuințări, inclusiv în pâine și produse de patiserie sărate, pe salate și cartofi. Toate părțile plantei de leuștean sunt comestibile, inclusiv rădăcinile, care pot fi recoltate iarna, când planta este latentă.


Cum să crești leuștean

Cumpărați plante de leuștean gata crescute sau creșteți din semințe. Plantați-le acolo unde există suficient spațiu pentru a crește, în pământ fertil sau într-un ghiveci mare și udați bine în perioadele de secetă. Taiați plantele stabilite în mod regulat pentru a încuraja o nouă creștere proaspătă și recoltați după cum este necesar. Tăiați creșterea moartă la pământ toamna sau iarna.


Cum să crești leuștean din semințe




Semănați semințe de leuștean sub acoperire, în ghivece, primăvara sau toamna în aer liber, direct acolo unde urmează să crească plantele. Pentru semănatul de primăvară, utilizați tăvi modulare sau ghivece mici cu compost de semințe umed, fără turbă, acoperiți cu perlit și păstrați la o temperatură de 15ºC. Odată ce răsadurile au germinat, subțiți până la un răsad la fiecare celulă sau oală. Se întărește (aclimatizează treptat plantele tinere la exterior) înainte de a planta la începutul verii.


Unde să creasti leuștean

Cu un aspect atractiv, leușteanul poate fi cultivat alături de plante ornamentale într-un chenar, precum și într-o grădină de plante sau legume. Poate fi cultivat și într-un ghiveci mare. Amplasați în plin soare sau umbră parțială și plantați într-un sol bun, fertil, care reține umiditatea, dar cu drenaj liber. Leușteanul poate crește până la 2 m înălțime și 1 m în diametru, așa că țineți cont de acest lucru atunci când planificați unde să îl creșteți.


Cum să plantezi plante de leuștean

Leușteanul este o plantă perenă rezistentă și poate fi plantată în orice perioadă a anului, toamna sau primăvara fiind cele mai bune perioade. Plantează leușteanul la 60-90 cm unul de celălalt. Udă bine până se stabilește. Pentru a crește în ghivece, plantați un leuștean într-un ghiveci de dimensiuni bune, care are o înălțime și lățime minimă de 30 cm. Leușteanul poate dura câțiva ani pentru a atinge dimensiunea maximă.

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii