De ce se culca rasadurile ?

 Răsadurile dvs. au căzut brusc și au murit peste noapte? Nu este de la dăunători și nu pentru că i-a răsturnat vântul. De fapt, problema începe sub suprafață... nu deasupra ei.Un răsad aparent sănătos, poate chiar primul care a încolțit, s-a prăbușit brusc în ziua următoare, cu o tulpină întărită.

Exista mai multe motive pentru caderea rasadurilor. In cazul de fata, doar am uitat geamul dechis peste noapte. Cateva plantute, nu au rezistat. In alte cazuri, rasadurile au murit de la prea putina lumina.

S-ar putea să fi dat vina pe semințe vechi sau chiar pe germinarea proastă a semințelor pentru o recoltă slabă de răsaduri, dar, mai mult decât probabil, agenții patogeni microscopici ai plantelor au activat sub suprafață.

Cauzată de mai multe specii de ciuperci din semințe și din sol, inclusiv Pythium , Rhizoctonia , Fusarium și Phytophthora , boala de amortizare se poate deplasa printr-o tavă întreagă de răsaduri în câteva zile și, odată ce sunt infectate, sunt aproape. imposibil de tratat.

În timp ce caderea rasadurilor poate lovi semințele și răsadurile începute în aer liber, cel mai adesea afectează răsadurile de interior din cauza umidității ridicate, a ventilației slabe și a tăvilor supraaglomerate pentru semințe.

Agenții patogeni vegetali există peste tot în interior și în exterior, dar se dezvoltă în anumite condiții care se găsesc de obicei în sere slab ventilate sau medii interioare de pornire a semințelor .

Dacă bănuiți că s-a infectat într-un răsad, fiți nemilos și îndepărtați-l imediat. Odată ce un răsad prezintă simptome decadere, acesta este cel mai bun mod de a-și controla răspândirea la alte plante.

Ca și în cazul majorității problemelor de pornire a semințelor, este mai ușor să opriți atenuarea bolii de la apariția în primul rând, decât să încercați să o remediați dacă se întâmplă. Odată răsadul stă întins pe pământ, a dispărut. Nu poți face nimic pentru a salva acel răsad.

Udarea excesivă

Răsadurile nu au rădăcini foarte adânci , așa că se descurcă mai bine cu udari frecvente, dar puțin adânci, unde rădăcinile sunt concentrate.

Din acest motiv, este ușor să udați prea mult , mai ales dacă amestecul de început de semințe de interior sau solul de grădină în aer liber este mai dens. Ciupercile se dezvoltă în condiții umede, iar udarea excesivă le oferă locul perfect pentru a crește. Așadar, încercați să mențineți solul umed uniform, dar nu îmbibat cu apă și asigurați-vă că apa se scurge liber pe fundul ghivecelor.

În același timp, nu lăsați solul să se usuce între udari, deoarece amestecurile de pământ pe bază de turbă sunt foarte greu de reudat odată uscate, ceea ce vă duce să udați mai mult decât trebuie.

Răsadurile trebuie menținute la temperatura potrivită: un mediu prea rece sau prea cald le poate slăbi. De asemenea, Pythium este cel mai activ în solurile umede și calde, în timp ce Rhizoctonia este mai activă în solurile reci și umede.

Caderea rasadurilor este uneori exacerbată de stresul mediului, cum ar fi prea puțină lumină (frecvent când germinează semințe într-o fereastră la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, chiar dacă este o fereastră orientată spre sud), daune precoce ale dăunătorilor sau exces de azot. Când răsadurile sunt stresate, apărarea lor imunitară este scăzută, lăsându-le susceptibile la agenții patogeni împotriva cărora altfel ar fi putut lupta.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii