Mazărea este foarte ușor de cultivat, dar perioada ei de creștere este foarte limitată. Este important să le plantați suficient de devreme primăvara, astfel încât să se maturizeze în timp ce vremea este încă răcoroasă. Aceasta înseamnă să o semanati din februarie, martie sau aprilie .
Alegeți o locație însorită și un sol bine drenat. Deși mazărea poate crește la umbră parțială, ea nu va fi la fel de dulce sau productivă precum cele cultivate în plin soare. Pregătiți solul, de preferat toamna, amestecând cu gunoi de grajd și/sau compost și mult bine. Mazării îi place pământul bine drenat.
Mazărea este cel mai bine însămânțată direct chiar în pământ și nu-i place să le deranjeze rădăcinile. Pentru a accelera germinația, înmuiați semințele în apă peste noapte înainte de plantare.
Semănați semințele la 1 cm adâncime (puțin mai adânc dacă solul este uscat) și la aproximativ 4 cm una fata de cealalata. În ceea ce privește rotația culturilor, nu plantați mazăre în același loc mai mult de o dată la 4 ani.
Rădăcinile de mazăre, ca și cele ale altor leguminoase, fixează azotul în sol, făcându-l disponibil pentru alte plante.
În ceea ce privește îngrășământul, mazărea are nevoie de fosfor și potasiu, dar excesul de azot va încuraja creșterea frunzelor în loc de flori sau păstăi.
Majoritatea soiurilor de mazăre sunt gata de recoltat la 60 până la 70 de zile după plantare. Mazărea se maturizează repede, așa că verificați zilnic odată ce ii vedeți florile .
Comentarii
Trimiteți un comentariu