Taierea trandafirilor cataratori

  Tăierea trandafirilor asigură că plantele cresc viguros și înfloresc bine în fiecare an. Dacă sunt lăsați, trandafirii cățărători pot deveni o încurcătură de ramuri cu foarte puține flori. Deși adesea considerată complicată, tăierea trandafirilor nu este dificilă .




  In primul rand, trandafirii cataratori nu se tund masiv ca si trandafirii comuni, care nu se intind. În general, tăierile trandafirilor urcători se fac primăvara, de la mijlocul lunii februarie până la mijlocul lui aprilie.

Spre deosebire de alți trandafiri, unde lucrurile sunt mai simple, la trandafirii urcători se ține cont de reguli mai elaborate. Mereu se va urmări stimularea vârfurilor, pentru ca aceștia să crească în înălțime, dar nici sa creasca foarte mult, in afara peisajului. În același timp, se stimulează și creșterea lăstarilor secundari, cei de pe care se obțin flori , caci la trandafirii cataratori, florile apar pe ramurile secundare.

Atât la trandafirii urcători, cât și la trandafirii arbuști, cei mai importanți sunt lăstarii lungi. Rolul lor este însă mult mai mare în cazul trandafirilor urcători, pentru că asigură înălțimea plantei. Lăstarii lungi nu înfloresc, însă ei vor crea structura de care avem nevoie. 

Indepărtați mai întâi ramurile moarte, bolnave sau pe moarte. Tăiați unele dintre ramurile lemnoase vechi până la pământ, păstrând maximum șase tulpini tinere, viguroase, care pot fi fixate pe suporturi. Se indepărteaza orice cioturi moarte de la baza plantei, unde ploaia se poate aduna și încurajeaza putregaiul. Scurtați lăstarii laterali de pe ramurile rămase și tăiați vârfurile înapoi cu o treime până la jumătate, pentru a încuraja ramificarea.

Dacă planta este puternic aglomerată, tăiați orice ramuri  vechi , batrane de la bază pentru a promova o nouă creștere.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii