Cand se planteaza lalelele ? Cum sa faci asta si in ce perioada

 


Despre lalele

Lalelele încep de obicei să iasă din pământ la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii. Dacă vremea nesezonabil de blândă provoacă o creștere prematură iarna, pericolul nu este atât de mare pe cât ar putea părea. Lalelele (și narcisele , de asemenea) sunt destul de tolerante la frig. Dacă temperaturile înghețate de iarnă revin, aceasta poate întârzia însă creșterea. Zăpada este de fapt utilă în acest caz, deoarece poate izola frunzișul de frigul extrem. 

Plantați toamna pentru înflorirea primăverii!
Bulbii de lalele se plantează toamna, cu 6 până la 8 săptămâni înainte ca pământul să înghețe. Puteți avea lalele să înflorească de la începutul primăverii până la sfârșitul primăverii, plantând soiuri cu perioade diferite de înflorire. Unele tipuri sunt bune pentru a forța să înflorească în interior, iar cele mai multe sunt excelente și pentru a fi folosite ca flori tăiate.

Florile de lalele sunt de obicei în formă de cupă, cu trei petale și trei sepale. Fiecare decor are o lalea, de la lalele mici „specii” din zonele pădurii naturalizate până la lalele mai mari care se potrivesc cu plantațiile formale de grădină, de la paturi până la chenar. Florile în poziție verticală pot fi simple sau duble și variază în formă de la simple cupe, boluri și pahare până la forme mai complexe.  Pe fiecare tulpină crește câte o lalelă, cu două până la șase frunze largi per plantă.

Lalelele sunt bulbi anuali sau pereni?
Deși lalelele sunt perene din punct de vedere tehnic, multe secole de hibridizare înseamnă că capacitatea bulbului de a reveni an de an s-a slăbit. Prin urmare, mulți grădinari le tratează ca anuale, plantând bulbi noi în fiecare toamnă.

Lalelele preferă un loc cu soare plin sau de după-amiază. Alegeți un loc umbrit sau unul cu soare numai dimineața, deoarece lalelelor nu le place multă căldură.

Solul trebuie să fie bine drenat, neutru până la ușor acid, fertil și uscat sau nisipos. Toate lalelele nu le plac zonele cu umiditate excesivă. Pregătiți patul de grădină folosind o furculiță de grădină sau o rotiță pentru a slăbi solul la o adâncime de 20 cm, apoi amestecați într-un strat de compost de 2 cm.

Soiurile înalte ar trebui să fie protejate de vânturile puternice.

Când să plantezi lalele
Plantați bulbi de lalele toamna , cu 6 până la 8 săptămâni înainte de a se aștepta un îngheț puternic, înghețat. Bulbii au nevoie de timp pentru a se stabili. Plantarea prea devreme duce la probleme de boală. Vedeți  datele locale de îngheț . 

O regulă bună este să plantezi bulbi atunci când temperaturile medii pe timp de noapte din zona ta sunt de 4 C .
În climatele nordice mai reci, plantați în septembrie sau octombrie. În climatele mai calde, plantați bulbi în decembrie (sau chiar mai târziu).

Natura nu a intenționat niciodată ca bulbii să se trântească deasupra solului, așa că nu amânați plantarea bulbilor după cumpărare.
În climatele sudice, cu ierni blânde, plantați bulbi la sfârșitul lunii noiembrie sau decembrie. Bulbii vor trebui răciți la frigider timp de aproximativ 12 săptămâni înainte de plantare.

Dacă vă este dor să vă plantați bulbii la momentul optim, nu așteptați primăvara sau toamna viitoare. Bulbii nu sunt ca semințele. Chiar dacă găsiți un sac neplantat de lalele sau narcise în ianuarie sau februarie, plantați-le și riscați-vă. Vezi mai multe despre  plantarea lalelelor iarna . 

Cum să plantezi lalele

Plantați bulbi destul de adânci - 15 cm adâncime, sau aproximativ de trei ori înălțimea bulbului. Săpați o groapă mai adâncă decât aceasta pentru a slăbi solul și a permite drenajul. În solurile argiloase, plantați în schimb la 6 cm adâncime.

Puneți becul în orificiu cu capătul ascuțit în sus. Acoperiți cu pământ și apăsați ferm pământul.
Udati imediat după plantare. Deși nu suportă picioarele umede, bulbii au nevoie de apă pentru a declanșa creșterea.

Dacă intenționați să creșteți lalele perene, hrăniți-le cu un îngrășământ echilibrat când le plantați toamna. Becurile sunt propriul lor sistem complet de stocare și conțin toți nutrienții de care au nevoie pentru un an. Utilizați material organic, compost sau un aliment echilibrat cu bulb cu eliberare în timp.
Pentru a descuraja șoarecii - dacă au fost o problemă - puneți ilfin sau orice alte frunze spinoase în găurile de plantare. Unii grădinari folosesc așternut pentru pisici sau pietriș zdrobit. Dacă șlobii și rozătoarele răpitori reprezintă o problemă reală, poate fi necesar să luați măsuri mai puternice, cum ar fi plantarea bulbilor în cuști de sârmă îngropate.
Nu vă pierdeți speranța dacă plantați lalelele mai târziu în sezon - trebuie doar să urmați  aceste sfaturi .


CREŞTERE

Dacă plouă săptămânal, nu udați. Cu toate acestea, dacă există o perioadă de secetă și nu plouă, ar trebui să udați bulbii săptămânal până când pământul îngheață. 
Verile ploioase, sistemele de irigare și solul umed sunt moartea lalelelor. Nu udați niciodată în mod intenționat un patul de bulbi decât dacă este într-o secetă. Solul umed duce la ciuperci și boli și poate putrezi bulbii. Adăugați în sol scoarță de pin mărunțită, nisip sau orice alt material dur pentru a favoriza drenajul rapid.
Aplicați compost anual pentru a furniza nutrienții necesari pentru viitoarele înfloriri.
Primăvara, când frunzele apar, hrăniți-vă laleaua cu aceeași hrană pentru bulbi sau cu aceeași făină de oase pe care ați folosit-o la momentul plantarii. 
Lalelele Deadhead imediat ce trec, dar nu îndepărtați frunzele!
Lăsați frunzele să rămână pe plante aproximativ 6 săptămâni după înflorire. Lalelele au nevoie de frunzișul lor pentru a aduna energie pentru înflorirea de anul viitor! După ce frunzișul devine galben și moare înapoi, poate fi tăiat.
Soiurile mari pot avea nevoie de replantare la fiecare câțiva ani; tipurile mici de obicei se înmulțesc și se răspândesc de la sine.

Mai multe, urmariti in videoclipul meu  de mai jos :

Comentarii