Ce înseamnă, de fapt, ouă bio ?




 Indiferent de care a fost primul – puiul sau oul – poți să pariezi că primul a fost organic , crescut în aer liber fără medicamente sau substanțe chimice adăugate. Și pe măsură ce tot mai mulți oameni descoperă beneficiile pentru sănătate și mediu ale alimentelor ecologice, producția industrială de păsări de curte și de ouă a disfavorizat din cauza utilizării intense a substanțelor chimice, a medicamentelor și a fermelor din fabrici.


Pentru a fi calificate ca fiind ecologice, ouăle trebuie să provină de la găini care sunt hrănite numai cu furaje organice (adică, furaje care nu conțin subproduse de origine animală, îngrășăminte sintetice, pesticide sau alți aditivi chimici). Nu pot fi folosite alimente modificate genetic. În plus, ouăle organice trebuie să provină de la găini cărora li se administrează antibiotice numai în cazul unei infecții - găinilor din comerț, pe de altă parte, li se administrează antibiotice în mod obișnuit. Nu se pot folosi hormoni sau alte medicamente în producția de ouă organice.

Continutul oului de gaina depinde in mod direct de modul de hranire al pasarii si de modul ei de viata. Adevaratele oua, pline de nutrienti provin doar de la gaini care au la dispozitie spatiu liber cu iarba, care au un cocos(pentru fecundare) si care sunt expuse la soare(celebra, de acum, vitamina D).


Corpul unui animal si produsele sale (oua, lapte, carne ) reflecta in mare masura continutul dietei sale.


Ouăle ecologice trebuie să provină de la găini care trăiesc în medii fără cuști și au acces la exterior, chiar dacă zona lor exterioară este doar un tarc mic sau o curte închisă.

Daca pasarile vor manca cereale obisnuite, obtinute din agricultura intensiva (cu ingrasaminte si pesticide), toxinele se vor acumula si in concentratii de zeci sau sute de ori mai mari decat in situatia in care pasarile ar fi lasate pe pamant, sa manance o hrana naturala.

Gainile hranite doar cu cereale produc oua si carne de proasta calitate, cu un profil nutritional nepotrivit.

O gaina care face un ou bio este aceea care este libera, expusa cat mai mult la soare si manaca iarba, verdeturi organice, rame, viermi, melci, insecte etc. Trebuie sa luati in considerare acest aspect cand cumparati asa-zisele oua ecologice sau daca cresteti gaini.


Comentarii