De ce se ingalbenesc frunzele la cyclamen ?

 Ca membru al familiei Primulaceae, aceste plante se găsesc în mod normal trăind în soluri bogate, bine drenate. De obicei cresc într-un loc protejat sub plante mari, unde primesc lumina indirectă a soarelui care se scurge prin frunzele vecinului său mai înalt.


Cyclamen Persicum este originar din Marea Mediterana. Frunzele îngălbenite sau cu aspect bolnav sunt probabil un semn că această specie mediteraneană are nevoie de îngrijire suplimentară.


Ciclamenii preferă să stea la temperaturi ale aerului între 15°C și 21°C. Dacă temperatura rămâne în mod constant peste 22 C, poate rămâne latentă , începând cu frunzele devin galbene.


Cercetătorii au descoperit că ciclamul inactivează în lunile uscate de vară pentru a-și proteja rădăcinile tuberoase.



Dacă ciclamenul tău pare să înceapă repaus într-un moment altul decât sfârșitul primăverii sau începutul verii,  verificați câtă lumină solară primește planta . După cum știți, soarele oferă atât lumină, cât și căldură și poate fi necesar să fie mutat dacă este expus la un pervaz foarte fierbinte.


Un alt motiv posibil pentru repaus forțat este plasarea în apropierea unui încălzitor sau a unui ventilator al cuptorului. Prea multă căldură declanșează starea de repaus, așa că luați în considerare mutarea plantei departe de sursele de căldură .


Udarea excesivă


Umed nu înseamnă umed. Puține plante pot supraviețui cu solul umed, mai ales dacă provin din solurile stâncoase ale Mediteranei.


Dacă un ciclamen trăiește într-o oală care nu are drenaj, amestecul de ghiveci poate deveni rapid suprasaturat. Solurile îmbibate cu apă împiedică oxigenul să ajungă la rădăcinile plantelor, ceea ce inhibă în mod ironic absorbția apei și a nutrienților de către rădăcini .


Frunzele vor începe să se îngălbenească. Din cauza excesului de apă, frunzele pot deveni moi și pot cădea. 


Ciclamenii sunt plante de sezon rece, ceea ce înseamnă că le place să crească în perioadele mai reci și umede ale anului. Se odihnesc în lunile cele mai uscate și fierbinți. Aceste comportamente imită perfect schimbările din mediul deșertului mediteranean.


Acesta este un alt motiv pentru care găsim ciclami acoperind rafturile magazinelor în timpul sărbătorilor până la jumătatea lunii februarie. Temperaturile mai reci și durata scăzută a zilei sunt perfecte pentru cultivarea ciclamenului.

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii