Langa ce legume se planteaza mararul ? Langa ce evitam sa plantam mararul ?

 


Mararul este o plantă însoțitoare excelentă pentru numeroase ierburi și legume, în primul rând pentru relația cu insectele bune și rele. Plantele de mărar pot atrage polenizatori precum albinele și gărgărițele în grădina dvs., precum și pot descuraja insectele dăunătoare precum afidele și acarienii. În plus, mărarul are rădăcini puțin adânci și tulpini înguste care se pot potrivi cu ușurință între plante mai mari, cum ar fi varza de Bruxelles, pentru a vă ajuta să economisiți spațiu în grădina dvs.

Legumele din familia  Brassica includ broccoli, conopida , varza , varza , varza de Bruxelles , napii si multe altele, dintre care multe plante excelente de marar. Mararul poate ajuta la descurajarea insectelor distructive, cum ar fi moliile de varză, bucățile de varză și viermii de varză, tuturor cărora le place să ronceze legume de tip brassica, cum ar fi broccoli.

La fel ca și mararul, fasolea este o plantă însoțitoare excelentă , datorită beneficiilor pe care le oferă plantelor vecine. Mai exact, rădăcinile plantelor de fasole atrag azotul, care aduce beneficii plantelor din jur. În schimb, mararul ține la distanță dăunătorii obișnuiți de grădină care amenință să distrugă plantele de fasole în creștere.

Dovleceii și alte plante de dovleac tind să crească mari și stufoase, așa că nu toate plantele însoțitoare populare se potrivesc bine cu acești uriași cu frunze . Din fericire, mararul este subțire și asemănător cu frunze, așa că nu se va ciocni cu frunzele plantei de dovleac și nu va bloca lumina soarelui. În plus, dovleceii și dovleceii sunt deosebit de sensibili la dăunători precum gândacii de dovleac și gândacii de purici, dar plantele de mărar oferă o linie de apărare eficientă prin atragerea insectelor prădătoare.

Mararul și castraveții sunt o altă pereche grozavă atât în ​​bucătărie, cât și în grădină. Gândacii de castraveți reprezintă o amenințare majoră pentru castraveți, dar din fericire mararul poate ajuta. Plantele de mărar atrag gărgărițele, viespii parazite și aripile verzi, tuturor cărora le place să se ospăte cu gândacii de castravete.

Unele surse susțin că legumele cu frunze precum salata verde sunt cea mai bună plantă de mărar dintre toate. Nu numai că salata verde este o țintă principală a multor dăunători de grădină, dar are un ciclu scurt de creștere.
Plante pe care nu ar trebui să le crești cu mărar
Deși mararul poate fi o plantă însoțitoare benefică pentru o mare varietate de legume, ierburi și chiar flori, nu orice plantă va interacționa bine cu plantele de mărar. Iată câteva plante pe care ar trebui să le eviți să le crești lângă mărar:

Morcovi: Evitați să plantați împreună mărar și morcovi, deoarece perechea este membri ai aceleiași familii de plante și pot poleniza încrucișat. Acest lucru este valabil și pentru țelină, coriandru, chimen și multe altele.
Ardeii , vinetele și chiar roșiile, nu sunt cea mai bună plantă însoțitoare pentru mărar, deoarece consumă același tip de nutrienți, care pot împiedica creșterea plantelor tale.
Lavandă: Levănțica și mararul nu sunt plante însoțitoare excelente, deoarece ambele au cerințe diferite de sol. Mararul preferă solul umed, în timp ce lavandei îi place ca solul să se usuce între udari.
Cartofi: Mararul crește rapid și uneori împiedică lumina să ajungă la alte plante în creștere, cum ar fi cartofii, care le pot împiedica creșterea.

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii