Ce plantam langa fasole ?



 Rapid de maturat și ușor de cultivat, fasolea are câteva caracteristici care le fac parteneri buni pentru alte legume. Ei tolerează umbra parțială, iar majoritatea fasolei au pe frunze mici fire de păr care prind afidele și alte insecte mici. Fasolea poate fixa azotul preluat din aer, astfel încât solicită mai puține aprovizionării cu nutrienți a solului în comparație cu alte legume. De asemenea, fasolea descurajează buruienile cu creșterea lor densă atât deasupra, cât și sub pământ.


Fasolea oferă beneficii directe sfeclei, țelinei, salată verde, broccoli, varză și altor culturi de sezon rece, atunci când sunt amplasate, astfel încât fasolea să umbrească celelalte legume de soarele după-amiaza târziu. Acolo unde spațiul este îngust, unii grădinari plantează fasole cu castraveți sau roșii pe un spalier comun. Această schemă funcționează cel mai bine atunci când roșiile sunt bine stabilite până la plantarea fasolei.



Dacă cultivați porumb dulce, aveți spaliere gata făcute pentru o plantare târzie a fasolei. După ce porumbul a crescut la aproximativ un picior înălțime, plantați boabe de fasole la capetele rândurilor și folosiți fasole pentru a umple golurile din rândurile de porumb. Fasolea se va împleti cam la jumătatea tulpinilor de porumb până la momentul în care porumbul dulce este gata de cules. Fasolea se va înghesui apoi în sus și între tulpinile de porumb care se defectează, creând un gard viu de fasole grea.


Gălbenelele au reputația de a proteja fasolea de dăunători, dar studiile nu au observat mai puțini dăunători care mănâncă frunze pe fasolea cultivată cu gălbenele. Cu toate acestea, se pare că unele soiuri de fasole cresc mai bine în compania gălbenelelor, care împărtășesc gustul fasolei pentru interacțiunile vibrante cu microbii din sol.


Pentru fasole de tufiș , următoarele funcționează bine crescute împreună:


Sfecla

Țelină

Castravete

Nasturtiums

Mazăre

Ridiche

Cimbru

Căpșune

Fasolea cataratoare se planteaza langa:


Morcovi

Țelină

Muşeţel

Castravete

Gălbenele

Nasturtiums

Oregano

Mazăre

Cartofi

Ridiche

Rozmarin

Spanac

Cimbru


Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii